Kakaovo-mandlové muffiny

Často a ráda připravuji dětem ke svačince různé muffiny. Líbí se mi na nich, že jsou už naporcované, takže je jednodušší je kamkoliv vzít s sebou, nemusím je krájet a ani dělit mezi děti (takže se nehádají, kdo má větší).

Základ mých muffinu tvoří většinou mandlová nebo ořechová mouka, hladká pohanková mouka a jablko. Jablíčko dodá bezlepkovému těstu měkkost a vláčnost a lehce ho dosladí.

Ale občas se stane, že jablko po ruce nemám a ještě k tomu si vzpomenu na pečení muffinů v 10 večer. 🙂 U tohoto receptu to ale vůbec nevadí, místo jablíčka můžete použít psyllium, což je vlastně vláknina z indického jitrocele, a výsledek je skvělý.

Skvělá svačinka, která je bez lepku, mléka a cukru.

Muffiny jsou jemné, vláčné a hodně kakaové, přesně jak máme rádi. Takže další tip na zdravou svačinku pro děti, kterou si můžete připravit na den dva dopředu.

Chcete vyzkoušet týdenní jídelníček bez lepku, mléka a cukru? V tomto e-booku najdete recepty na 7 dní pro celou rodinu. Od snídaně až po večeři. Vyzkoušejte je. 🙂

A tady slíbený recept na kakaovo-mandlové muffiny.

Na 12–14 kousků budete potřebovat:

  • 100 g mandlí (můžete nahradit mandlovou moukou, ale čerstvě namleté jsou nejlepší)
  • 50 g kokosového cukru
  • 25 g hořkého (neslazeného) kakaa – asi 6 plných čajových lžiček
  • 100 g hladké pohankové mouky
  • 30 g hladké kukuřičné mouky (ne té hrubé na polentu)
  • 1 plnou lžičku psyllia (vláknina z indického jitrocele) + 100 ml vody
  • 30 g olivového oleje
  • 200 – 250 ml mandlového mléka
  • 1 plnou lžičku prášku do pečiva bez fosfátů
Hladká kukuřičná mouka – není to taková ta hrubá, která se používá k přípravě polenty.

Postup:

  1. Mandle propláchněte pod tekoucí studenou vodou a vysušte je na pánvi. Nechte vychladnout. (Tento krok není nutný, ale je to lepší kvůli případným plísním a nečistotám.)
  2. Rozmíchejte psyllium ve 100 ml studené vody a nechte několik minut nabobtnat.
  3. Ve výkonném mixéru rozmixujte mandle s kokosovým cukrem.
  4. Přidejte kakao, pohankovou mouku, kukuřičnou mouku, prášek do pečiva, psyllium a olej.
  5. Nakonec postupně přidávejte mandlové mléko do té doby, dokud nebudete mít těsto řidší konzistence, které nedrží tvar. Já používám mixér s programem hnětení těsta, ale můžete použít i nejnižší rychlost normálního mixéru.
  6. Těsto vlijte do připravených silikonových formiček asi do 2/3 a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 40 minut.
  7. Nechte úplně vychladnout a podávejte.
Těsto na muffiny je spíš řídké a po nalití do košíčků nedrží tvar.

Papírové, nebo silikonové košíčky na muffiny?

Na muffiny můžete samozřejmě použít papírové košíčky místo silikonových, ale moc to nedoporučuji. U bezlepkových těst se často stává, že se muffiny na papírové košíčky doslova přilepí a nepovede se je vyklopit jako z těch silikonových. A to je škoda…

Silikonové košíčky nemusíte vymazávat olejem, rovnou do nich těsto nalijte a dejte péct. Muffiny se po vychladnutí lehce odlepí. Košíčky potom můžete dát do myčky, takže jsou maximálně praktické.

Jednoduché kakaovo-mandlove muffiny

Povedl se vám recept a chcete vyzkoušet další? Tady je inspirace na celých 7 dní. Od snídaně až po večeři. 🙂  Víc info tady >>>

Maria

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.