Často a ráda připravuji dětem ke svačince různé muffiny. Líbí se mi na nich, že jsou už naporcované, takže je jednodušší je kamkoliv vzít s sebou, nemusím je krájet a ani dělit mezi děti (takže se nehádají, kdo má větší).
Základ mých muffinu tvoří většinou mandlová nebo ořechová mouka, hladká pohanková mouka a jablko. Jablíčko dodá bezlepkovému těstu měkkost a vláčnost a lehce ho dosladí.
Jenže já včera nestihla nakoupit, jablka jsem doma neměla a na pečení muffinů jsem si vzpomněla v 10 večer.
Místo jablíčka jsem použila psyllium, což je vlastně vláknina z indického jitrocele, a výsledek je skvělý.
Skvělá svačinka, která je bez lepku, mléka a cukru.
Muffiny jsou jemné, vláčné a hodně kakaové, přesně jak máme rádi. Ideální zdravá svačinka pro děti, kterou si můžete připravit na den dva dopředu.
Hladká kukuřičná mouka – není to taková ta hrubá, která se používá k přípravě polenty.
Těsto na muffiny je spíš řídké a po nalití do košíčků nedrží tvar.
Na muffiny můžete samozřejmě použít papírové košíčky místo silikonových, ale moc to nedoporučuji. U bezlepkových těst se často stává, že se muffiny na papírové košíčky doslova přilepí a nepovede se je vyklopit jako z těch silikonových. A to je škoda…
Silikonové košíčky nemusíte vymazávat olejem, rovnou do nich těsto nalijte a dejte péct. Muffiny se po vychladnutí lehce odlepí. Košíčky potom můžete dát do myčky, takže jsou maximálně praktické.
Jednoduché kakaovo-mandlove muffiny
Povedl se vám recept? Dejte mi vědět – udělá mi to radost.
Maria Jurková