Kakaovo-mandlový koláč s broskvovou marmeládou

Jednoduchý koláč, který jsem trošku upravila do halloweenské podoby. Ale jinak ho můžete připravit kdykoliv během roku.

Původě jsem ho chtěla připravit s pomerančovou marmeládou ale nesehnala jsem takovou bez cukru, ale s broskvovou je také skvělý. A protože bude Halloween,tak jsem ho vylepšila pavučinou z hořké čokolády a pavoukami, které jsem připravila ze stejného těsta jako základ koláče.

kakaový bezlepkový koláč s broskvovou marmeládou. Vylepšený na Halloweena :-)
Kakaový koláč s broskvovou marmeládou vylepšený na Halloweena

Připravujete rádi různé Halloweenské strašidelné sladkosti? Vyzkoušejte i tyto mandlové sušenky nebo domácí skoro-marcipán, který se dá perfektně využít k tvarování různých figurek, pavouků apod.

K přípravě kakaového koláře budete potřebovat:

  • 100 g hladké pohankové mouky
  • 100 g mandlové mouky (nebo 100 g mandlí, jako v mém případě)
  • 40 g kokosového cukru (můžete i méně, protože marmeláda je sladká)
  • 3 plné lžíce neslazeného kakaa
  • 1 lžičku prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • 25 g přepuštěného másla (ghí)
  • 100 ml vody
  • marmeláda bez cukru (broskvová nebo pomerančová)
Bezlepkový koláč nejen na Halloweena.
Z tšsta můžete vytvořit i pavouky a upšct zároveň s koláčem.

Postup:

  1. Rozmixujte mandle s kakaem a kokosovým cukrem (pokud máte mandlovou mouku, tak stačí promíchat)
  2. Rozpusťtě ghí a přidejte vodu, potom přidejte všechny suché ingredience (mouky, kakao, kokosový cukr a prášek do pečiva) a vypracujte těsto.
  3. Vytvarujte těsto do formy na mřížkový koláč o průměru 20-25 cm a prsty vytvarujte tak, aby okraje byly asi o 1 cm vyšší. Jestli tšsto moc lepí, použijte malé množství rýžové mouky. Pokud máte silikonovou formu, je to na bezlepková těsta ideální. Já jsem z kousku těsta vytvožila i pavouky, které jsem upekla vedle (jen pozor – pavouci jsou upečení za 15 min, nepřipalte je jako se to povedlo mě:-)
  4. Do vzniklé prohlubně v koláči přidejte marmeládu
  5. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů 30 min.
  6. Nechte vychladnout, ozdobte rozpuštěnou hořkou čokoládou ve vodní lázni a až poté krájejete.
Jednoduchý koláč bez lepku, mléka a cukru. Nejen na Halloweena 🙂

Povedl se vám recept? Dejte mi vědět, udělá mi to radost:-)

PS: Chcete víc inspirace, jak vařit přirozeně bez lepku, mléka a cukru? Mrkněte na mojí kuchařku, ve které najdete přes 60 receptů od snídaně až po večeři. Najdete jí zde >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.