Přemýšlela jsem, jak nahradit klasický marcipán zdravější verzí, tedy bez moučkového cukru.
Nikde jsem nemohla nic najít, všechny recepty uvádějí poměr mandlové mouky a cukru 1 : 1 a to určitě nechci. (Nejspíš i proto drží klasický marcipán tak krásně tvar.)
Ale děti chtěly tvořit, já s nimi, a tak jsem se představy společného tvarování haloweenských figurek nechtěla vzdát. Vznikl z toho tento recept na skoro-marcipán.
Píšu skoro, protože i když je pravému marcipánu chuťově opravdu blízko, s těstem se kvůli jeho konzistenci pracuje trošku hůř.
Prostě z něj nevytvoříte nic složitého. Těsto není tak hladké jako to kupované a není ani tak poddajné při tvarování.
Je ale domácí, z čerstvých mandlí a a zdravě oslazené. 🙂
Domácí marcipán bez lepku, mléka a cukru.
Ideální je vytvořit figurky rovnou na talíři a ten pak nechat pár hodin v lednici. Krásně tak díky kokosovému oleji ztuhnou a za hodinku dvě můžete mlsat.
Marcipán je sladký díky medu a xylitolu (březový cukr), vynechala jsem cukr, ale i bílek.
S vejci sice problém nemáme, ale nějak mi nesedí kombinace syrového bílku, mandlí a medu.
Cukr je totiž asi nejhorším strašákem v každodenních svačinkách pro děti i školáky a to je podle mého názoru nesmírná škoda.
Chcete inspiraci na zdravá jídla od snádaně po večeři bez lepku, mléka a cukru? Nedávno jsem vydala kuchařku, kde takových více než 60. 🙂 Více o ní zjístíte zde >>>
Růžné tvary tvořte na talířku a nechte několik hodin ztuhnout v lednici.
A teď už k receptu:
Pro tmavé těsto přidejte:
Poté tvořte co nejrychleji různé figurky nebo jakékoliv tvary. Snažte se pracovat rychle, protože těsto při pokojové teplotě rychle měkne a pracuje se s ním potom hůř.
Klasické mandlové těsto z neloupaných mandlí a stejné kakaové.
Nejlepší je tvořit figurky nebo lízátka rovnou na talíř, pořádně umačkat a nechat zase ztuhnout v lednici. Potom je pomocí nože lehce odloupnete od talíře.
Nelekejte se, třeba u těch lízátek – skoro tam nedrží špejle, ale když ztuhnou, tak to jde. 🙂 I když v pokojové teplotě moc dlouho nevydrží. Vyplatí se je tedy rychle sníst, nebo vrátit do lednice.
Tvořte společně s dětmi – nemusí to být dokonalé. Třeba jednoduchá lízátka. Špejle v nich ale bude držet až po ztuhnutí.
My jsme si třeba takhle připravily haloweenského pavouka a jedly ho po kouskách.
Haloweenský pavouk, připravený společně s dětmi.
Kreativitě se meze nekladou a určitě toho s dětmi vymyslíte spoustu.
Dejte mi vědět, inspirace není nikdy dost.
Mějte se krásně a já se budu těšit u dalšího receptu.
Maria Jurková
Chcete inspiraci na zdravé svačinky přirozeně bez lepku, mléka a cukru?
Stáhněte si zdarma e-book 5 ořechových pochoutek a vyzkoušejte některý z receptů. 🙂