Lehký bramborový salát

bramborový salát v odlehčené verzi

Tedy moje odlehčená verze klasické přílohy, kterou využijete nejen na Vánoce, ale klidně během celého roku.

Mám ráda lehčí verze klasických salátů, kde je jen malé množství majonézy. A neplatí to jen u bramborového salátu. 🙂

Dodnes si pamatuji na své první setkání s krevetvým koktejlem v Itálii, kde žijeme. Nemohla jsem ve velkém množství majonézové omáčky samotné krevety ani najít.

Samozřejmě vím, že dá připravit v lehcí verzi ale zrovna u krevetového koktejlu je té omáčky na mě vždycky moc.

Pak jsem se tady ještě několikrát setkala s bramborovým salátem (i když pod názvem ruský salát). Je to sice složením podobný salát jako náš bramborový ale zdaleka není tak dobře dochucený. A zase je v něm podle mě příliš té majonézy. 🙂

Takže v tomto receptu majonézu sice najdete ale jen v tolik, kolik je potřeba aby salát držel pohromadě, jinak dochucuji spáš kořením, hořčicí a nakládanou zeleninou. Pokud to pro vás bude málo, nebojte se trochu majonézy přidat. A jestli máte rádi vejce natvrdo, klidně ještě jedno přidejte. 🙂

Jinak tento salát můžete skvěle využít třeba jako přílohu k pečenému lososu v bylinkové krustě.

Na přípravu jedné misky (asi 4 porce budete potřebovat:

  • 3 větší neoloupané brambory na salát – typ A (asi 560 g)
  • 2 menší mrkve (asi 170 g)
  • kousek oloupaného celeru (asi 70 g)
  • 70 g mraženého hrášku
  • 4 ks nakládané malé okurky (asi 35 g)
  • 2 vejce uvařené natvrdo
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 1-2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky citrónové št’ávy

Postup:

  1. očištěné ale neolopané brambory vložte do studené vody a přiveďte varu. Vařte asi 15 minut (podle velikosti brambor).
  2. Přidejte k bramborám oloupanou mrkev a celer a vařte 5 minut.
  3. Přidejte mražený hrášek a vařte ještě 5 minut.
  4. Nechte zeleninu úplně vychladnout, oloupejte brambory a poté vše nakrájejte na kostičky (brambory klidně na trošku větší konstičky než mrkev, celer na ještě menší. Vložte do větší misky, přidejte uvařená studená vejce nakrájená na kostičky a nadrobno nakrájené kyselé okurky,
  5. Jemně do zeleniny vmíchejte do hořčici, přidejte sůl, pepř a nakonec majonézu. Promíchejte a dochuťte citrónovou šťávou, připadně ještě dosolte.
  6. Můžete jíst hned ale pokud ho necháte několik hodin (případně do druhého dne) v lednici, chutě se lépe promísí a salát je chutnější.
bramborový salát v odlehčené verzi

Povedl se vám recept a chcete vyzkoušet další?

Naše nejoblíbenější recepty,se kterými bude příprava zdravého jídla pro celou rodinu hračkou najdete zde >>>. Všechny jsou přirozeně bez lepku, mléka a cukru

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.