Lehký bramborový salát

bramborový salát v odlehčené verzi

Tedy moje odlehčená verze klasické přílohy.

Pokud hledáte způsob, jak přidat na talíř něco lehkého, chutného a přitom klasického, tento bramborový salát je ideální volbou. Je skvělý nejen na Vánoce, ale i jako rychlá příloha nebo zdravější alternativa klasiky.

Miluji saláty, které mají jen minimum majonézy. Nejen bramborový, ale i všechny ostatní, kde si můžete více vychutnat chuť jednotlivých ingrediencí. V mém receptu tedy majonézu najdete, ale jen tolik, aby salát držel pohromadě.

Hlavní roli zde hrají koření, hořčice a nakládaná zelenina, které dodají salátu chuť a šmrnc. Pokud máte rádi sytější varianty, přidání trochu více majonézy je samozřejmě na vás. A pro milovníky vajec natvrdo – jedno navíc rozhodně neuškodí! 😊

V itálii se často setkávám s bramborovým salátem (i když pod názvem ruský salát), který ale s tím naším českým bohužel nemá moc společného Je sice složením podobný jako náš bramborový ale zdaleka není tak dobře dochucený. A je v něm podle mě příliš majonézy. 🙂

Jinak tento salát můžete skvěle využít třeba jako přílohu k pečenému lososu v bylinkové krustě.

Na přípravu jedné misky (asi 4 porce budete potřebovat:

  • 3 větší neoloupané brambory na salát – typ A (asi 560 g)
  • 2 menší mrkve (asi 170 g)
  • kousek oloupaného celeru (asi 70 g)
  • 70 g mraženého hrášku
  • 4 ks nakládané malé okurky (asi 35 g)
  • 2 vejce uvařené natvrdo
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého pepře
  • 1-2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky citrónové št’ávy

Postup:

  1. očištěné ale neolopané brambory vložte do studené vody a přiveďte varu. Vařte asi 15 minut (podle velikosti brambor).
  2. Přidejte k bramborám oloupanou mrkev a celer a vařte 5 minut.
  3. Přidejte mražený hrášek a vařte ještě 5 minut.
  4. Nechte zeleninu úplně vychladnout, oloupejte brambory a poté vše nakrájejte na kostičky (brambory klidně na trošku větší konstičky než mrkev, celer na ještě menší. Vložte do větší misky, přidejte uvařená studená vejce nakrájená na kostičky a nadrobno nakrájené kyselé okurky,
  5. Jemně do zeleniny vmíchejte do hořčici, přidejte sůl, pepř a nakonec majonézu. Promíchejte a dochuťte citrónovou šťávou, připadně ještě dosolte.
  6. Můžete jíst hned ale pokud ho necháte několik hodin (případně do druhého dne) v lednici, chutě se lépe promísí a salát je chutnější.
bramborový salát v odlehčené verzi

Zkuste ho připravit a přizpůsobte si ho podle své chuti – s více majonézou, dalšími vajíčky nebo jiným oblíbeným kořením. Hlavní je, aby vám chutnal. 🙂

Povedl se vám recept a chcete vyzkoušet další?

Naše nejoblíbenější recepty,se kterými bude příprava zdravého jídla pro celou rodinu hračkou najdete zde >>>. Všechny jsou přirozeně bez lepku, mléka a cukru

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.