Hledáte rychlou, zdravou a chutnou svačinku, která potěší nejen vás, ale i vaše děti? Tyto ořechovo-skořicové nepečené kuličky jsou ideální volbou!
Doma jim říkáme „bombónky“, ale na rozdíl od těch klasických jsou plné živin a slazené pouze datlemi.
Skvěle se hodí na výlety, do parku nebo jako rychlá svačinka během dne. Navíc jsou přirozeně bez lepku, mléka a rafinovaného cukru, takže si je může dopřát téměř každý.
Hledáte rychlou a zdravou svačinku, která zasytí i potěší chuťové buňky? Tyhle nepečené ořechovo-skořicové kuličky jsou u nás doma hit – děti jim říkají „bombónky“, ale místo cukru obsahují jen datle a výživné suroviny. A upřímně? Skoro nikdy žádná nezbyde.
Beru je ráda na různé výlety – spolu s nakrájeným ovocem tvoří ideální venkovní svačinu. Ale taky se vyplatí je mít připravené v lednici – skvěle totiž zaženou tu známou chuť „na něco malého sladkého“.
Svačinky jsou podle mě jednou z nejtěžších částí zdravého stravování. Jsou takové neurčité – ani pořádné jídlo, ani úplná maličkost – a často sklouzneme k tomu, že je tolik neřešíme. Zvlášť když jsme venku a po ruce je „něco, co aspoň vypadá zdravě“. Oběd nebo večeři si většinou naplánujeme, ale u svačiny to bývá spíš improvizace.
Právě proto si myslím, že receptů na zdravé a jednoduché svačinky není nikdy dost. Možná to máte jinak, ale mně osobně výběr hlavních jídel problém nedělá – zato svačinky mě občas zaskočí. Hlavně když jsme mimo domov.
Do mojí kuchařky Chutně bez lepku, mléka a cukru jsem sepsala naše oblíbené recepty. A nejen na svačinky – najdete tam jednoduchá jídla od snídaně až po večeři na celý týden. Samozřejmě bez lepku, mléka i cukru. 🙂
A teď už k receptu – je skvělé, že k přípravě těchto kuliček stačí jen 4 ingredience a pár minut času. A úspěch je zaručený. 🙂
1. Orestujte nasucho ovesné vločky. Stačí pár minut, jen aby nebyly syrové (jsou pak stravitelnější).
2. Přidejte je k ořechům, vypeckovaným datlím a skořici.
3. Ve výkonném mixéru vše rozmixujte, tak aby směs měla konzistenci hrubé mouky.
4. Přesuňte do hlubokého talíře (misky).
5. Rukama tvarujte malé kuličky.
6. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3 dnů.
Skořici můžete klidně vynechat, je to jediná ingredience, která v receptu být nemusí.
Ale podle mě tam patří – mám ráda kombinaci vlaských ořechů a skořice. A navíc má spoustu zdravotních přínosů, takže já ji přidávám, kam to jde.
Napište mi to – udělá mi to radost.
A já se budu těšit u dalšího receptu. Mějte se krásně. 🙂
Maria
PS: Chcete inspiraci, jak vařit jednoduše pro celou rodinu přirozeně bez lepku, mléka a cukru? Mrkněte na naše nejoblíbenější recepty ZDE >>>.
Dobrý den, nevím proč ale vidím Váš komentář až ted‘, tak se omlouvám:-).
Datle jsem ještě nikdy nenahrazovala, ale asi těmi rozinkami – to bude datlím nejblíž.
Přesně, jak píše Vladka Lehká, mandle budou podle mě jemnější. Vidím Váš komentáč až ted‘, tak se omlouvám, za pozdní odpověd‘.
Dobrý den, marně přemýšlím, proč píšete, že opražené vločky jsou stravitelnější. Děkuji za odpověď, ráda si doplním své informace.Namočené na pár hodin bych totiž chápala,navíc by v nich zůstaly živé enzymy, které opražením zničíte. Doporučuji namočit i ty vlašské ořechy, ty opravdu kvůli stravitelnosti.
Dobrý den,
ty vločky prážím kvli tomu, aby byly tpelně upravené. Není to samozřejmě to samé, jako kdybych je uvařila, ale aspoň trošku. Jsou pk lépe stravitelnější, než úplně syrové. Ořechy oplachuji pod studenou vodou a pak vysuším na pánvi. Jen to neuvádím v každém jednotlivém receptu – chci na tohle tohle připravit článek. Jinak namáčet se taky dá – a spustu lidí této metody využívá. Netroufám si říct, co je správně nebo není – co odborník, to jiný názor. Já mám zatím dobrou zkušenost s omytím a následným vysušením ořechu a semínek – hlavně kvůli případným plísním. Ale třeba se časem dostanu i k tomu namáčení.:-)