Ořechovo-skořicové nepečené kuličky

Zdravá svačinka plná živin - nepečené ořechové kuličky se skořicí.

Tohle je opravdu hodně rychlá a jednoduchá svačinka. Doma jim říkáme bombónky.

Ale na rozdíl od těch klasických, jsou plné živin a slazené jen datlemi.

Skoro vždycky žádná nezbyde – beru je dětem do parku a společně s nakrájeným ovocem jsou skvělou svačinkou.

Také se vyplatí je mít připravené v lednici, protože perfektně zaženou chuť na něco malého a sladkého – takovou tu chuť „na něco“, co většinou řešíme doma kouskem hořké čokolády.

Zdravá svačinka, která skvěle zažene chuť na sladké.

Svačinky jsou podle mě to nejtěžší na zdravém stravování. Jsou totiž takové jídlo – nejídlo a často to svádí k tomu, o nich tolik nepřemýšlet a prostě si něco koupit venku (hlavně, když se to aspoň tváří zdravě). Prostě neřešit to tolik, jako třeba oběd nebo večeři, které jsou doslova pilířem zdravé stravy.

Takže podle mě receptů na zdravé a jednoduché svačinky není nikdy dost. (Chápu, že to možná nemáte stejně jako já, ale píšu podle vlastní zkušenosti – k jídlu si vždy vyberu, ale svačinky mě občas zrazují, hlavně pokud jsme někde mimo domov).

Chcete víc inspiraci na zdravé svačinky nejen pro děti?

Do mojí kuchařky Chutně bez lepku, mléka a cukru jsem sepsala naše oblíbené recepty. A nejen na svačinky – najdete tam jednoduchá jídla od snídaně až po večeři na celý týden. Samozřejmě bez lepku, mléka i cukru. 🙂

Zdravá svačinka, kterou určitě potěšíte. Bez lepku, mléka a cukru
Nepečené ořechové kuličky

A teď už k receptu – je skvělé, že k přípravě těchto kuliček stačí jen 4 ingredience a pár minut času. A úspěch je zaručený. 🙂

Budete potřebovat:

  • 50 g vlašských ořechů
  • 40 g ovesných vloček bez lepku
  • 5 vypeckovaných datlí medjool
  • ½ lžičky mleté skořice
ořechové kuličky bez lepku, mléka a cukru. Slazené datlemi
Ořechy, datle, ovesné vločky a skořici. Víc nepotřebujete. 🙂

Postup:

1. Orestujte nasucho ovesné vločky. Stačí pár minut, jen aby nebyly syrové (jsou pak stravitelnější).

2. Přidejte je k ořechům, vypeckovaným datlím a skořici.

3. Ve výkonném mixéru vše rozmixujte, tak aby směs měla konzistenci hrubé mouky.

4. Přesuňte do hlubokého talíře (misky).

5. Rukama tvarujte malé kuličky.

6. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3 dnů.

Skořici můžete klidně vynechat, je to jediná ingredience, která v receptu být nemusí. Ale podle mě tam patří – mám ráda kombinaci vlaských ořechů a skořice. A navíc má spoustu zdravotních přínosů, takže já ji přidávám, kam to jde.

Zdravá svačinka plná živin - nepečené ořechové kuličky se skořicí.
ořechové kuličky slazené datlemi.

Povedl se vám recept?

Napište mi to – udělá mi to radost.

A já se budu těšit u dalšího receptu. Mějte se krásně. 🙂

Maria

PS: Chcete inspiraci, jak vařit jednoduše pro celou rodinu přirozeně bez lepku, mléka a cukru? Mrkněte na naše nejoblíbenější recepty ZDE >>>.

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře
  1. Maria Jurková napsal:

    Dobrý den, nevím proč ale vidím Váš komentář až ted‘, tak se omlouvám:-).
    Datle jsem ještě nikdy nenahrazovala, ale asi těmi rozinkami – to bude datlím nejblíž.

  2. Maria Jurková napsal:

    Přesně, jak píše Vladka Lehká, mandle budou podle mě jemnější. Vidím Váš komentáč až ted‘, tak se omlouvám, za pozdní odpověd‘.

  3. Dita napsal:

    Dobrý den, marně přemýšlím, proč píšete, že opražené vločky jsou stravitelnější. Děkuji za odpověď, ráda si doplním své informace.Namočené na pár hodin bych totiž chápala,navíc by v nich zůstaly živé enzymy, které opražením zničíte. Doporučuji namočit i ty vlašské ořechy, ty opravdu kvůli stravitelnosti.

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý den,
      ty vločky prážím kvli tomu, aby byly tpelně upravené. Není to samozřejmě to samé, jako kdybych je uvařila, ale aspoň trošku. Jsou pk lépe stravitelnější, než úplně syrové. Ořechy oplachuji pod studenou vodou a pak vysuším na pánvi. Jen to neuvádím v každém jednotlivém receptu – chci na tohle tohle připravit článek. Jinak namáčet se taky dá – a spustu lidí této metody využívá. Netroufám si říct, co je správně nebo není – co odborník, to jiný názor. Já mám zatím dobrou zkušenost s omytím a následným vysušením ořechu a semínek – hlavně kvůli případným plísním. Ale třeba se časem dostanu i k tomu namáčení.:-)

Napsat komentář: Maria Jurková Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.