Ořechovo-skořicové muffiny

zdravé svařinka pro VAše děti - ořechové muffiny.

„Tak tohle jsou nejlepší muffiny za posledních pár měsíců,“ řekl mi ráno partner s plnou pusou. Podle mě nemá pravdu, ale byla jsem ráda, že mu chutná. Většinou jsou totiž na něj moje výtvory bud málo sladké, nebo moc ořechové.

muffiny plné ořechů s vůní skořice. Oblíbená svačinka mých školáků

jednoduché muffiny, které jsou skvělou svačinkou.

Chtěla jsem alternativu ke klasickým mandlovým, které dělám celkem často, a recept na ně najdete v e-booku 5 ořechových pochoutek (ke stažení zdarma zde>>>).

Zrovna mi totiž došly mandle, a tak jsem musela narychlo vymýšlet něco jiného (ale musely to být muffiny, protože to jsem zase slíbila dětem a mimo jiné jsou také skvělou svačinkou, kterou si bereme s sebou do parku).

Snažím se mít stále připravenou nějakou domácí svačinku – je pak mnohem jednodušší odolat, když jsme venku a přepadne nás chuť na “něco ke kávě“.

Ořechové muffiny bez lepku, mléka a cukru.

Měkké ořechové muffiny s čokoládou

Není to tak složité, spíš jde o zvyk  2-3 týdně nějaké svačinku připravit (já většinou peču večer, když děti spí a o víkendu pak třeba připravíme něco společně).

Inspiraci na naše oblíbené zdravé svačinky (ale i obědy, snídaně nebo večeře) najdete v e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.

Tyhle muffiny jsou vláčné díky nastrouhanému jablku, voní po skořici a ořechy je doplní úplně dokonale. Většinou k jejich přípravě využívám kuchyňský robot (jako k přípravě všech těst, protože bezlepkové mouky se chovají jinak než mouky s lepkem), ale chápu, že ho každý nemá, a tak jsem tentokrát těsto na muffiny připravila normálně ručně v misce. Níže vám potom popíšu oba postupy – jak pro kuchyňského robota, tak pro klasickou výrobu. 🙂

Bezlepkové ořechové muffiny s čokoládou

Ořechové muffiny s čokoládou.

Na přípravu asi 12 muffinů budete potřebovat:

  • 50 g vlašských ořechů
  • 40 g kokosového cukru
  • 80 g hladké pohankové mouky
  • 40 g rýžové mouky
  • 1 větší jablko (asi 130 g)
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 20 g olivového oleje
  • 1 lžičku prášku do pečiva bez fosfátů
  • 100 ml rýžového mléka (množství může být trochu jiné, protože používám čerstvě mletou mouku a každá se chová trošku jinak)
  • Čokoládové pecičky z hořké čokolády na posypání (můžete vynechat)

 

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů.
  2. Ve výkonném mixéru rozmixujte vlašské ořechy s kokosovým cukrem a dejte na stranu.
  3. K ořechové směsi přidejte všechny sypké přísady (pohankovou a rýžovou mouku, skořici a prášek do pečiva) a promíchejte.
  4. Očistěte jablko a nastrouhejte ho nahrubo (můžete ho i nahrubo rozmixovat, jako to dělám já).
  5. Promíchejte všechny mokré přísady (nastrouhané jablko, olivový olej a rostlinné mléko) a přidejte je k suchým. Pomocí stěrky vypracujte řídké těsto.
  6. Pomocí lžíce naplňte připravené košíčky na muffiny (já používám silikonové) asi do 2/3 jejich obsahu. Pokud máte čokoládové pecičky nebo hořkou čokoládu, tak každý muffin posypte (tento krok můžete vynechat).
  7. Pečte v předehřáté troubě asi 40 minut (když jsou hotové, tak jsou dozlatova).

Nechte úplně vychladnout a vychutnejte si je ke kávě.

 

Příprava bezlepkových ořechových muffinů.

Těsto je spíš řídké a nedrží tvar.

jednoduché ořechovo-skořicové muffiny, kterými nemůžete zklamat.

Těstem naplňte připravené silikonové košíčky, posypte čokoládou a dejte péct.

Postup, pokud máte kuchyňského robota (v mém případě Thermomix):

  1. Rozmixujte ořechy s kokosovým cukrem a dejte na stranu společně s ostatními suchými přísadami.
  2. Rozmixujte nahrubo očištěné jablko, přidejte olej, mléko a promíchejte.
  3. Na jablkovou směs nasypte všechny ostatní přísady a nechte robota, ať vypracuje těsto.
  4. Pomocí lžíce naplňte připravené košíčky na muffiny (já používám silikonové) asi do 2/3 jejich obsahu. Pokud máte čokoládové pecičky nebo hořkou čokoládu, tak každý muffin posypte (tento krok můžete vynechat).
  5. Pečte v předehřátě troubě na 180 stupňů asi 40 minut (když jsou hotové, tak jsou dozlatova).
ořechové muffiny bez lepku, mléka a cukru.

Hotové muffiny nechte úplně vychladnout a vychutnejte si je s dobtou kávou:-)

 

Jestli jste muffinoví nadšenci stejně jako my, tak vyzkoušejte i tyhle čokoládové muffiny nebo moje oblíbené mandlové, které najdete v e-booku 5 ořechových pochoutek, který si můžete stáhnout zdarma zde>>>.

 

Mějte se krásně a já se budu těšit zase příště!

Maria

 

 

 

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů