Ořechovo-skořicové muffiny

zdravá svačinka pro VAše děti - ořechové muffiny.

„Tak tohle jsou nejlepší muffiny za posledních pár měsíců,“ řekl mi ráno partner s plnou pusou.

Podle mě nemá pravdu, ale byla jsem ráda, že mu chutná. Od něj, který normáně sladí a většinou je pro něj  všechno, co upeču buď málo sladké, nebo moc ořechové je to velká pochvala. 🙂

Ne, že by muffiny nebyly sladké – samozřejmě, že jsou. Jen nejsou (pro mě) přeslazené.

Je to tak, že když dlouhodobě omezíte cukr, tak pak potřebujete mnohem méně sladit cokoliv… a to platí, i když sladíte zdravě.

muffiny plné ořechů s vůní skořice. Oblíbená svačinka mých školáků

Tyto jednoduché muffiny, jsou skvělou svačinkou. Chtěla jsem alternativu ke klasickým mandlovým, které dělám celkem často, a recept na ně najdete v e-booku 5 ořechových pochoutek (ke stažení zdarma zde>>>).

Zrovna mi totiž došly mandle, a tak jsem musela narychlo vymýšlet něco jiného (ale musely to být muffiny, protože to jsem zase slíbila dětem a mimo jiné jsou také skvělou svačinkou, kterou si bereme s sebou do parku).

Ořechové muffiny bez lepku, mléka a cukru.

Měkké ořechové muffiny s čokoládou

 

Zdravá svačinka po ruce

Snažím se mít stále připravenou nějakou domácí svačinku – je pak mnohem jednodušší odolat, když jsme venku a přepadne nás chuť na “něco ke kávě“.

Jinak… mít po ruce zdravé svačinky není nic složitého – je to spíš o zvyku. Já peču pravidelně, 2-3x týdně něco zdravého a dobrého ke kávě. Většinou večer, když děti spí a o víkendu pak třeba připravíme něco společně.

Moje recepty nejsou složité, příprava zabere chvilku a pak už se to peče (nebo tuhne v lednici) samo.

Jestli chcete jíst dlouhodobě zdravě, tak je mnohem jednodušší odolávat všudypřítomným nástrahám, když máte něco zdravého po ruce.

Protože odolat třeba čertsvým croisantům a kávě s mlékem, když už stojíte s dětmi před kavárnou (a máte hlad), není vůbec nic jednoduchého.

Spoustu našich oblíbených receptů na zdravé svačinky (ale i obědy, snídaně, přirozeně bezlepkové pečivo nebo večeře) najdete v nové tištěné kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru.

Jemné a vláčné muffiny, které voní po skořici.

Tyhle muffiny jsou vláčné díky nastrouhanému jablku, voní po skořici a ořechy je dokonale doplní. Většinou k jejich přípravě využívám kuchyňský robot (jako k přípravě všech těst, protože bezlepkové mouky se chovají jinak než mouky s lepkem), ale chápu, že ho každý nemá, a tak jsem tentokrát těsto na muffiny připravila ručně v misce.

Níže vám potom popíšu oba postupy – jak pro klasickou přípravu, tak pro přípravu s kuchyňským robotem. 🙂

Bezlepkové ořechové muffiny s čokoládou

Ořechové muffiny s čokoládou.

Na přípravu asi 12 muffinů budete potřebovat:

  • 50 g vlašských ořechů
  • 40 g kokosového cukru
  • 80 g hladké pohankové mouky
  • 40 g rýžové mouky
  • 1 větší jablko (asi 130 g)
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 20 g olivového oleje
  • 1 lžičku prášku do pečiva bez fosfátů
  • 100 ml rýžového mléka (množství může být trochu jiné, protože používám čerstvě mletou mouku a každá se chová trošku jinak)
  • Čokoládové pecičky z hořké čokolády na posypání (můžete vynechat)

 

Postup: (klasická příprava)

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  2. Ve výkonném mixéru rozmixujte vlašské ořechy s kokosovým cukrem a dejte na stranu.
  3. K ořechové směsi přidejte všechny sypké přísady (pohankovou a rýžovou mouku, skořici a prášek do pečiva) a promíchejte.
  4. Očistěte jablko a nastrouhejte ho nahrubo (můžete ho i nahrubo rozmixovat, jako to dělám já).
  5. Promíchejte všechny mokré přísady (nastrouhané jablko, olivový olej a rostlinné mléko) a přidejte je k suchým. Pomocí stěrky vypracujte řídké těsto.
  6. Pomocí lžíce naplňte připravené košíčky na muffiny (já používám silikonové) asi do 2/3 jejich obsahu. Pokud máte čokoládové pecičky nebo hořkou čokoládu, tak každý muffin posypte (tento krok můžete vynechat).
  7. Pečte v předehřáté troubě asi 40 minut (když jsou hotové, tak jsou dozlatova).

Nechte úplně vychladnout a vychutnejte si je ke kávě.

 

Příprava bezlepkových ořechových muffinů.

Těsto je spíš řídké a nedrží tvar.

jednoduché ořechovo-skořicové muffiny, kterými nemůžete zklamat.

Těstem naplňte připravené silikonové košíčky, posypte čokoládou a dejte péct.

Postup, pokud máte kuchyňského robota (v mém případě Thermomix):

  1. Rozmixujte ořechy s kokosovým cukrem a dejte na stranu společně s ostatními suchými přísadami.
  2. Rozmixujte nahrubo očištěné jablko, přidejte olej, mléko a promíchejte.
  3. Na jablkovou směs nasypte všechny ostatní přísady a nechte robota, ať vypracuje těsto.
  4. Pomocí lžíce naplňte připravené košíčky na muffiny (já používám silikonové) asi do 2/3 jejich obsahu. Pokud máte čokoládové pecičky nebo hořkou čokoládu, tak každý muffin posypte (tento krok můžete vynechat).
  5. Pečte v předehřátě troubě na 180 stupňů asi 40 minut (když jsou hotové, tak jsou dozlatova).
ořechové muffiny bez lepku, mléka a cukru.

Hotové muffiny nechte úplně vychladnout a vychutnejte si je s dobrou kávou:-)

Povedl se vám recept? Dejte mi vědět – udělá mi to radost. 🙂

Jestli jste nadšenci zdravých muffinů a koláčů, stejně jako my, tak v nové kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru jich najdete hned několik. Všechny přirozeně bez lepku, mléka a cukru. A také vyzkoušené na vlastních dětech:-)

Mějte se krásně a já se budu těšit zase příště!

Maria

 

 

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.