Pečená dýně s Tamari a majoránkou

Pečená dýně je ideální příloha a jednoduchý recept, kterým nemužete zklamat.

Jednoduchý recept, kterým vždy mile překvapíte.

Je to totiž takové jídlo ve smyslu hodně muziky za málo peněz. Je levné, rychlé a jednoduché. Můžete ho klidně připravit na poslední chvíli a rozhodně s ním nezklamete.

A krásně doplní jakékoliv další jídlo – maso i zeleninový salát. Vždy, když dám doprostřed stolu plech plný pečené dýně, tak zmizí.

Touto pečenou dýná skvěle doplníte jakkékoliv jídlo. Díky Tamari a majoránce má skvělou chuť.

Pečená dýně skvěle doplní jakkékoliv (i úplně obyčejné) jídlo.

 

Tahle pečená dýně má totiž díky marinádě ze sójové omáčky s majoránkou takovou „skoro masovou“ příchuť.  (Takže chutná i mému partnerovi a to je celkem úspěch, protože ten jinak zrovna dýňová jídla moc nemusí. 🙂

 

Připravuji ji ráda, když máme nějakou návštěvu. A nemusí to být hned návštěva, která přišla na večeři (i když proč ne), ale třeba jen tak, jako něco malého k zakousnutí. Třeba ke skleničce vína.

 

To připravím plech právě této dýně. Někdy je tam samotná, jindy třeba se dipem z hořčice a avokáda (recept najdete v e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru).

Zatím to všem chutnalo.

Pečená dýně je ideální příloha a jednoduchý recept, kterým nemužete zklamat.

Pečená dýně, která má díky marinádě skoro masovou příchuť.

Samozřejmě tuhle marinádu můžete využít i s jinou zeleninou, fantazii se meze nekladou (a dýně také není k dispozici během celého roku). Ale myslím, že k té dýni se hodí nejlépe.

 

A teď už k receptu:

 

Na 1 malý plech pečené dýně budete potřebovat:

 

  • asi 400 g očištěné a oloupané dýně (použila jsem asi 1/4 větší dýně – takové, jako je na fotografii).

 

Nejraději mám dýně italské odrůdy Delicia se zelenou slupkou – jsou takové chuťově výraznější.

Naopak máslová a špagetová se na tento recept hodí méně.

 

Marináda:

(množství je na jeden malý plech 28 x 30 cm – pokud máte více dýně a použijete velký plech, připravte si dvojnásobek marinády.)

Připravte si:

  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky Tamari (kvalitní sójová omáčka bez lepku)
  • 1/2  lžičky sušené majoránky
  • 1/4 lžičky sušeného česneku
  • špetku černého pepře (můžete vynechat)

 

Pečená dýně je ideální příloha a jednoduchý recept, kterým nemužete zklamat.

Dýně bude mít díky marinádě zajímavou chuť.

Postup:

  1. Předehřejte si troubu na 180 ˚C.
  2. Připravte si dýni – oloupejte ji a zbavte semen (nejlépe vám to půjde pomocí lžíce).
  3. Nakrájejte dýni na plátky silné asi 1 cm.
  4. V malém hrnečku smíchejte olej, sójovou omáčku, majoránku, pepř  a sušený česnek.
  5. Na pečicí papír naskládejte plátky dýně a rovnoměrně je potřete marinádou – shora a ze stran. Ze spodu nemusíte, chutě se dobře spojí i takto.
  6. Vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 ˚C asi 20 minut, nebo dokud není dýně měkká (to zjistíte, když ji propíchnete vidličkou).

 

Můžete hned podávat. 🙂

Připravila jsem pro vás krátké video (22 vteřin) – je to tak ještě jednodušší:

 

Já miluju dýni na jakýkoliv způsob. Jestli chcete vyzkoušet další dýňový recept, vyzkoušejte tuto polévku – ta je u nás osvědčeným způsobem, jak dostat celkem velké množství dýně i do dětí.

 

Mějte se krásně a já se budu těšit příště.

Maria

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.