Tatarák z tuňáka

Jednoduchý, elegantní a hotový za pár minut

Tatarák z tuňáka je jedna z mých nejoblíbenějších pochoutek pro slavnostnější chvíle.
Je hotový během chvilky, chutná skoro každému a vždycky s ním mile překvapíš.

Aspoň u nás tenhle recept nikdy nezklamal.

Jak ho podávat?

Tuňákový tatarák můžeš servírovat na několik způsobů:

v malých mističkách jako předkrm pro jednotlivé hosty, nebo ho „namačkat“ do větší formy, nechat pár hodin v lednici a pak vyklopit na talíř, aby si každý mohl nabrat podle chuti.

Můj nejoblíbenější způsob je ale v křehkých lístcích čekanky.
Vypadá to elegantně, je to praktické – a ani nepotřebuješ příbor.
Na jakékoliv oslavě se krásně vyjímá, klidně i vedle klasických jednohubek.

Tento tatarák nejen skvěle chutná, ale i krásně vypadá, takže se vždy stane ozdobou stolu.
Pokud chceš vyzkoušet i lososový tatarák, najdeš recept tady >>>

Budeš potřebovat:

(na 1 velkou mísu – cca 16 porcí)

  • 150 g rozmraženého tuňáka (měl by být v mrazáku alespoň 48 hodin kvůli mikroorganismům; ideálně kup mražené filety nebo tuňáka, který už byl hluboce zmrazený a je bezpečný ke konzumaci syrový – takový si uchová krásnou barvu i chuť).
  • 1 lžíci světlých sezamových semínek
  • 1 lžíci šťávy z citronu
  • 1–2 lžíce sójové omáčky Tamari (bez lepku)
  • 2 lžíce jemně nasekané čerstvé pažitky
  • 1 lžíci extra panenského olivového oleje
  • 1 lžičku umeoctu
  • mladé lístky čekanky
Nejlépe tatarák promícháš silikonovou stěrkou.

Postup:

  1. Tuňáka nakrájej ostrým nožem na drobné kousky (nepoužívej mixér – maso by ztratilo strukturu i chuť).
  2. Vlož ho do misky, přidej všechny ostatní přísady a důkladně promíchej – nejlépe silikonovou stěrkou.
  3. Ochutnej a případně dolaď chutě sójovou omáčkou nebo citronovou šťávou.
  4. Přikryj fólií a nech alespoň 2 hodiny v lednici, aby se chutě spojily.
  5. Odřízni asi 1 cm spodní části čekanky, aby se listy oddělily, a naplň je tuňákovým tatarákem.
  6. Nakonec zakápni olivovým olejem, ozdob pažitkou a podávej.

Elegantní, svěží a plné chuti.
Ideální recept na oslavy, Silvestra nebo prostě večer, kdy chceš něco výjimečného, ale jednoduchého.

Doufám, že ti bude chutnat!
Napiš mi do komentáře, jak se ti povedl – udělá mi to radost.

Maria


PS: Chceš víc inspirace na jednoduché, ale zdravé recepty?
V mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru najdeš víc než 60 receptů:
od snídaní až po večeře, všechny přirozeně bez lepku, mléka i cukru.

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *