Tímto jídlem nemůžete zklamat. Sama cizrnu zbožňuji a myslím si, že je to snad ta nejvhodnější luštěnina k přípravě orientálních jídel. Její typicky nasládlá oříšková chuť podle mě nejvíc hodí ke kari nebo třeba i garam masale, které je jako koření doporučováno spíš k přípravě masa v tradiční Tandoori peci.
Já tyto výrazná a kořeněná jádla ráda připravuji v pomalém hrnci, protože chutě se tak dokonale promísí. Ale samozřejmě nemusíte vlastnit pomalý hrnec na to, abyste si mohli tuto cizrnu připravit.
Tak ať Vám chutná:-)
Maria Jurková
Chcete připravit něco dobrého a zdravého ke kávě?
Stáhněte si zdarma eBook 5 ořechových pochoutek nejen pro děti. Najdete v něm recepty na zdravé svačinky pro děti i dospělé. Všechny samozřejme bez lepku, mléka a cukru:)
Prosím pěkně, vaříte cizrnu v pomalém hrnci? můžete mi říct recept? Děkuji Vám. 🙂
Dobrý den, přímo tento recept je z pomalého hrnce:-)
Jinak se dá také pripravit ve woku (na pánvi) na lžičce kokosového oleje (nebo přepuštěného másla)
Orestujte šalotku, nakrájenou nadrobno.
Trošku posolím a přidám žluté jemné kari v prášku – asi 1 plnou lžičku. Restuji společně s šalotkou a přidám nakrájenou zeleninu (mrkev, dyne, batáty,
hrášek…)
Podleji malým množstvím vody, přidám 1 malou nakrájenou bramboru, uvařenou cizrnu (asi ekvivalent 1 plechovky pro 2 osoby ale tohle nevím přesně – měla jsem uvařenou anebo kupuji ve skle) přikryji pokličkou a dusím několik minut, než zelenina změkne (jen na zkus – nemusí být úplně měkká), jestli se voda vyvaří malinko přidám – ale jen tolik, aby zelenina změkla a nepřipálila se. Nakonec přidám kokosové mléko (husté ”plnotučné” z plechovky, ne mléko na pití) a chvilku povařím. Pak už jen ochutnávám a případně ještě přidám kari a mletý pepř – je lepší, když je omáčka výraznější, protože když se pak smíchá s rýží, tak je o něco méně výrazná než na pánvi.
Zelenina může být i jiná, mražený hrášek, zelené fazolky, brokolice, paprika nebo dýně. Základ je šalotka a mrkev. Hlavně šalotka, bez té by to nebylo ono.
Jinak příste zkusim zase trošku jinou variantu v pomalém hrnci, snad brzy tak přidám recept.