Jednoduchý domácí marcipán

Připravte si tento jednoduchý marcipán a tvořte s dětmi.

Přemýšlíte, jak nahradit klasický marcipán zdravější verzí?

Já jsem dost dlouho nemohla nic takového najít, protože bohužel všechny recepty uvádějí poměr mandlové mouky a cukru 1 : 1. To není nic pro mě, i když chápu, že asi proto drží klasický marcipán tak krásně tvar.

Ale děti chtěly tvořit, já s nimi, a tak jsem se představy společného tvarování halloweenských figurek nechtěla vzdát. A tak vznikl tento recept na skoro-marcipán.

Píšu skoro, protože i když je pravému marcipánu chuťově opravdu blízko, s těstem se kvůli jeho konzistenci pracuje trošku hůř. To neznamená, ýe by se z něj nedalo nic vytvořit ale tohle těsto není tak hladké a podajné jako to kupované, takže z něj nic složitého nevytvoříte.

Na druhou stranu je domácí, z čerstvých mandlí a a zdravě oslazené. 🙂

Připravte si tento jednoduchý marcipán a tvořte s dětmi.

Domácí marcipán bez lepku, mléka a cukru.

Ideální je vytvořit figurky rovnou na talíři a ten pak nechat pár hodin v lednici. Krásně tak díky kokosovému oleji ztuhnou a za hodinku, dvě můžete mlsat.

Marcipán je sladký díky medu a xylitolu (březový cukr), vynechala jsem cukr, ale i bílek.

Vejcím se sice normálně nijak nevyhýbám, ale nějak mi nesedí kombinace syrového bílku, mandlí a medu.

Zato cukru se vyhýbám, jak to jde, kvůli sobě a hlavně kvůli dětem.

Cukr je totiž asi nejhorším strašákem v každodenních svačinkách pro děti i školáky a to je podle mého názoru nesmírná škoda.

Chcete inspiraci na zdravá jídla od snídaně po večeři bez lepku, mléka a cukru? V mojí kuchařce je takových více než 60. 🙂 Více o ní  zjístíte zde >>>

Zdravá marcipánová lízátka pro děti bez cukru.

Různé tvary tvořte na talířku a nechte několik hodin ztuhnout v lednici.

A teď už k receptu:

Na přípravu světlého skoro-marcipánu budete potřebovat:

  • 200 g mandlí
  • 40 g kvalitního medu (asi 4 plné lžíce)
  • 20 g xylitolu (březového cukru)
  • 2 lžíce kokosového oleje (extra panenského)
  • výkonný mixér (já používám Thermomix a jsem moc spokojená)

Pro tmavé těsto přidejte:

  • 4 plné lžičky hořkého kakaa

Postup:

  1. Nejdříve rozmixujte na nejvyšší rychlost březový cukr – tak aby měl strukturu jako cukr moučka. Dejte stranou.
  2. Rozmixujte mandle. Mixujte na nejvyšší rychlost, dokud nebudou mít konzistenci někde mezi moukou a ořechovým máslem. Je to tehdy, když už mouka není sypká, mandle pustí trochu oleje, ale zároveň to ještě není máslo.
  3. Přidejte kakao (pokud chcete světlý marcipán, můžete kakao vynechat) a ještě jednou promixujte, tak aby se vše dokonale spojilo.
  4. Přesuňte do misky nebo hlubokého talíře, přidejte kokosový olej, xilitol a med a rukama vypracujte hladké těsto.
  5. Zabalte do potravinářské folie a dejte na pár hodin do lednice.

Poté tvořte co nejrychleji různé figurky nebo jakékoliv tvary. Snažte se pracovat rychle, protože těsto při pokojové teplotě rychle měkne a pracuje se s ním potom hůř.

Klasické mandlové těsto z neloupaných mandlí a stejné kakaové.

Nejlepší je tvořit figurky nebo lízátka rovnou na talíř, pořádně umačkat a nechat zase ztuhnout v lednici. Potom je pomocí nože lehce odloupnete od talíře.

Nelekejte se, třeba u těch lízátek – během přípravy tam skoro nedrží špejle, ale když ztuhnou, tak to jde. I když v pokojové teplotě moc dlouho nevydrží. Takže rychle sníst, nebo vrátit do lednice. 🙂

Zdravá lízátka z domácího marcipánu bez cukru

Jednoduchá lízátka z domácího marcipánu bez cukru.

My jsme si třeba takhle připravily haloweenského pavouka a jedly ho po kouskách.

Připravte si jednoduchý zdravý marcipán a tvožte s dětmi

Haloweenský pavouk z domácího zdravého marcipánu.

Kreativitě se meze nekladou a určitě toho s dětmi vymyslíte spoustu.

Dejte mi vědět, jestli recept vyzkoušíte a budete tvořit:-) Udělá mi to radost.

Mějte se krásně a já se budu těšit u dalšího receptu.

Maria Jurková

Chcete inspiraci na zdravá a jednoduchá jídl? Mrkněte na mojí kuchařku, najdete v ní víc než 60 zdravých receptů. Od snídaně až po večeři a všechny přirozeně bez lepku, mléka a cukru. Víc o kuchařce >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.