Rychlý salát se sušenými rajčaty a olivami

Jednoduchý a rychlý salát, který využijete jako přílohu k čemukoliv.

Hodí se k masu, rybě, luštěninovým karbanátkům, ale nezklamete s ním ani na grilovačce.

Základem jsou dobře zralá datlová rajčátka, která jsou přirozeně o trošku sladší než cherry rajčata. Datlová rajčátka mají takový podlouhlý tvar, kterým připomínají datle. Pokud je neseženete, použijte bez obav klasická cherry rajčata, ale snažte se vybrat co nejzralejší.

Jednoduchý a velmi chutný salát z čerstvých a sušených rajčat

Druhou základní surovinou jsou sušená rajčata – existuje několik druhů, já mám nejraději (a také jsem je použila v tomto receptu) rajčata sušená na slunci a naložená v rostlinném oleji. Ten potom slévám, ale sušená rajčata, která jsou naložená v oleji, jsou bezkonkurenčně lepší než jen sušená. Jsou měkká, dobře se krájí na tenké proužky a chuťově jsou mnohem výraznější.

Olivy Taggiasche a plátky sušených rajčat.

A třetí přísada – olivy samozřejmě. Já už nějakou dobu používám jen italskou odrůdu Taggiasche naloženou v olivovém oleji. Tyto olivy jsou specialitou z Ligurského pobřeží a jsou bezkonkurenčně nejlepší, jaké jsem dodnes ochutnala (bohužel také jedny z těch dražších).

Ale jak je jednou ochutnáte, už jiné nebudete chtít – jsou malé, vypeckované, měkké a jejich výrazná chuť je prostě dokonalá. V salátech, v těstovinách i na pizze.

Pokud na ně narazíte, tak je určitě vyzkoušejte. Ale jestli ne, tak nevadí, nabídka už je dnes velká a stačí, když budete vybírat mezi menšími, vypeckovanými a naloženými v kvalitním oleji.

O něco levnější variantou (u nás v Miláně) je odrůda Riviera.

Rajčatový salát s olivami a sušenými rajčaty

K přípravě tohoto rychlého salátu budete potřebovat:

  • 200 g datlových (nebo cherry) rajčátek
  • 3-4 plátky sušených rajčat
  • 1–2 lžíce malých vypeckovaných oliv
  • 1 lžičku extra panenského olivového oleje (můžete vynechat, pokud máte olivy naložené v kvalitním oleji)
  • ½ lžičky sušeného oregana.

Datlová rajčítka – tvarem připomínají datle.

 

Postup:

  1. Datlová rajčátka podélně rozkrojte napůl a dejte do misky.
  2. Sušená rajčata nakrájejte na tenké plátky a přidejte k čerstvým rajčatům.
  3. Přidejte olivy, oregano a případně ještě trochu olivového oleje.
  4. Ochutnejte, případně osolte.
Rychlý salát z čerstvých a sušených rajčat s olivami

Rajčatový salát se skvěle hodí třeba k vaječné frittatě z pečených brambor s jarní cibulkou.

 

Hotovo. 🙂

Myslím, že jednodušeji už to nejde.

 

 

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.