Jednoduchý a rychlý salát, který využijete jako přílohu k čemukoliv.
Hodí se k masu, rybě, luštěninovým karbanátkům, ale nezklamete s ním ani na grilovačce.
Základem jsou dobře zralá datlová rajčátka, která jsou přirozeně o trošku sladší než cherry rajčata. Datlová rajčátka mají takový podlouhlý tvar, kterým připomínají datle. Pokud je neseženete, použijte bez obav klasická cherry rajčata, ale snažte se vybrat co nejzralejší.
Druhou základní surovinou jsou sušená rajčata – existuje několik druhů, já mám nejraději (a také jsem je použila v tomto receptu) rajčata sušená na slunci a naložená v rostlinném oleji. Ten potom slévám, ale sušená rajčata, která jsou naložená v oleji, jsou bezkonkurenčně lepší než jen sušená. Jsou měkká, dobře se krájí na tenké proužky a chuťově jsou mnohem výraznější.
A třetí přísada – olivy samozřejmě. Já už nějakou dobu používám jen italskou odrůdu Taggiasche naloženou v olivovém oleji. Tyto olivy jsou specialitou z Ligurského pobřeží a jsou bezkonkurenčně nejlepší, jaké jsem dodnes ochutnala (bohužel také jedny z těch dražších).
Ale jak je jednou ochutnáte, už jiné nebudete chtít – jsou malé, vypeckované, měkké a jejich výrazná chuť je prostě dokonalá. V salátech, v těstovinách i na pizze.
Pokud na ně narazíte, tak je určitě vyzkoušejte. Ale jestli ne, tak nevadí, nabídka už je dnes velká a stačí, když budete vybírat mezi menšími, vypeckovanými a naloženými v kvalitním oleji.
O něco levnější variantou (u nás v Miláně) je odrůda Riviera.
Hotovo. 🙂
Myslím, že jednodušeji už to nejde.