Jednoduchý a rychlý salát, který využijete jako přílohu k čemukoliv.
Hodí se k masu, rybě, luštěninovým karbanátkům, ale nezklamete s ním ani na grilovačce.
Základem jsou dobře zralá datlová rajčátka, která jsou přirozeně o trošku sladší než cherry rajčata. Datlová rajčátka mají takový podlouhlý tvar, kterým připomínají datle. Pokud je neseženete, použijte bez obav klasická cherry rajčata, ale snažte se vybrat co nejzralejší.
Jednoduchý a velmi chutný salát z čerstvých a sušených rajčat
Druhou základní surovinou jsou sušená rajčata – existuje několik druhů, já mám nejraději (a také jsem je použila v tomto receptu) rajčata sušená na slunci a naložená v rostlinném oleji. Ten potom slévám, ale sušená rajčata, která jsou naložená v oleji, jsou bezkonkurenčně lepší než jen sušená. Jsou měkká, dobře se krájí na tenké proužky a chuťově jsou mnohem výraznější.
Olivy Taggiasche a plátky sušených rajčat.
A třetí přísada – olivy samozřejmě. Já už nějakou dobu používám jen italskou odrůdu Taggiasche naloženou v olivovém oleji. Tyto olivy jsou specialitou z Ligurského pobřeží a jsou bezkonkurenčně nejlepší, jaké jsem dodnes ochutnala (bohužel také jedny z těch dražších).
Ale jak je jednou ochutnáte, už jiné nebudete chtít – jsou malé, vypeckované, měkké a jejich výrazná chuť je prostě dokonalá. V salátech, v těstovinách i na pizze.
Pokud na ně narazíte, tak je určitě vyzkoušejte. Ale jestli ne, tak nevadí, nabídka už je dnes velká a stačí, když budete vybírat mezi menšími, vypeckovanými a naloženými v kvalitním oleji.
O něco levnější variantou (u nás v Miláně) je odrůda Riviera.
Rajčatový salát s olivami a sušenými rajčaty
Datlová rajčítka – tvarem připomínají datle.
Rajčatový salát se skvěle hodí třeba k vaječné frittatě z pečených brambor s jarní cibulkou.
Hotovo. 🙂
Myslím, že jednodušeji už to nejde.