Jednoduché cizrnovo-batátové curry

cizrnovo-batátové curry s divokou rýží

Jednoduchý recept na curry z pomalého hrnce, který má nesmírnou výhodu – vaří se to pomalu a samo, 4–6 hodin, takže můžete trávit celé odpoledne někde venku a po návratu domů najdete provoněný byt a skvělou večeři.

Zůstane vám už jen připravit rýži (nebo jakoukoliv jinou přílohu). Ale i ta se dá připravit předem.

Jednoduché orientální jídlo provoní Váš byt
Jednoduché jídlo, které si zamilujete.

Takže jestli vlastníte pomalý hrnec, určitě tento recept vyzkoušejte. 🙂 A jestli ho nemáte, tak recept můžete vyzkoušet také, jen vařte pomalu na mírném ohni 20–30 minut, než změknou batáty.

Nejsme velcí jedlíci masa, a tak pomalý hrnec (crock pot) využívám spíš na taková ta omáčkovější zeleninová a luštěninová jídla. A protože máme rádi indická koření curry a garma masalu v kombinaci s kokosovým mlékem, tak je dělám často.

Batáty nakrájejte na kostičky.

V receptu uvádím jen čtvrt lžičky chilli, protože vařím tak, aby to bylo i pro děti. Takhle to pálivé skoro není, a když to dětem ještě smíchám s celozrnnou rýží, snědí to bez problémů.

Samozřejmě si množství chilli upravte podle svého, a pokud nemáte dětské strávníky, můžete ho použít víc. 🙂

Já je mám, a tak vařím hlavně taková jídla, která jsou jednoduchá a pro celou rodinu. Naše nejoblíbenější jsem sepsala do e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.

A teď už k receptu:

Na přípravu cizrnového curry budete potřebovat:

  • 2 střední batáty – oloupané a nakrájené na kostičky (asi 480 g)
  • 480 g uvařené cizrny (ekvivalent 2 plechovek po 400 g)
  • 100 ml rajského protlaku,
  • 200 ml zeleninového vývaru (můžete nahradit 200 ml vody a lžičkou zeleninového bujonu)
  • 200 ml kokosového mléka z plechovky
  • 1 lžíce žlutého curry
  • 1 lžičku garam masala
  • 1 zarovnanou lžičku soli (můžete i méně)
  • 1∕4 lžičky mletého chilli
Cizrnové curry z pomalého hrnce.
Do směsi kokosového mléka, rajského protlaku a zeleninového vývaru přidejte koření.
Cizrnové kari s batáty. Bez lepku, mléka a cukru.
Připravenou směs nalijte na batáty a cizrnu . Promíchejte.

Postup:

  1. Do pomalého hrnce vložte uvařenou cizrnu (pokud máte kupovanou, důkladně ji propláchněte pod studenou vodou) a batáty nakrájené na kostičky. Velikost kostiček záleží na vás – větší kousky (jako na fotce) se budou vařit asi 6 hodin, pokud chcete mít jídlo hotové dříve, nakrájejte batáty na kostičky velké asi 1 x 1 cm, tak aby byly hotové už za 4 hodiny.
  2. Ve větší míse smíchejte kokosové mléko, rajský protlak, zeleninový vývar, curry, garam masalu, papriku, sůl a chilli.
  3. Na cizrnu a batáty nalijte směs kokosového mléka a jemně promíchejte.
  4. Přikryjte pokličkou a dejte vařit na 4–6 hodin na nízkou teplotu (low). Přesný čas záleží na velikosti kostiček batátů (menší, 1×1 cm, budou hotové už za 4 hodiny).
  5. Podávejte s čerstvým koriandorem
Curry s cizrnou z pomalého hrnce, které provoní Váš byt
Jednoduché curry z pomalého hrnce

To je všechno, podávejte s jasmínovou, divokou nebo jinou rýží.

Dobrou chuť!

Maria Jurková

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.