Pečená dýně s Tamari a majoránkou

Jednoduchý recept, kterým vždycky mile překvapíš

Tohle je přesně ten typ jídla, které má „hodně muziky za málo peněz“.
Je levné, rychlé, jednoduché – a přitom chutná skvěle.
Hodí se jako příloha k masu, zeleninovému salátu nebo klidně jen tak, třeba ke skleničce vína.

Když položím doprostřed stolu plech plný pečené dýně, zmizí vždycky jako první.
Díky marinádě ze sójové omáčky Tamari a majoránky má výraznou, skoro „masovou“ chuť,
takže chutná i těm, kdo jinak zeleninu moc nemusí.

Ráda ji dělám i pro návštěvy.
Je to takový spolehlivý recept, který se hodí ke všemu, a přitom působí dojmem, že sis s ním dala mnohem víc práce, než ve skutečnosti. 🙂

Někdy ji podávám samotnou, jindy s hořčično-avokádovým dipem
(recept najdeš v mém e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru).

A mimochodem – marinádu z tohoto receptu můžeš použít i na jinou zeleninu.
Ale k dýni se podle mě hodí úplně nejvíc.

Touto pečenou dýná skvěle doplníte jakkékoliv jídlo. Díky Tamari a majoránce má skvělou chuť.

Budeš potřebovat:

(na 1 menší plech, cca 28×30 cm)

  • asi 400 g očištěné a oloupané dýně (Nejraději mám dýně italské odrůdy Delicia se zelenou slupkou – jsou takové chuťově výraznější. Naopak máslová a špagetová se na tento recept hodí méně.)

Marináda:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky Tamari (bez lepku)
  • ½ lžičky sušené majoránky
  • ¼ lžičky sušeného česneku
  • špetka černého pepře (můžeš vynechat)
Pečená dýně je ideální příloha a jednoduchý recept, kterým nemužete zklamat.

Postup:

  1. Předehřej troubu na 180 °C.
  2. Dýni oloupej, vydlabej semínka (nejlépe lžící) a nakrájej na plátky silné asi 1 cm.
  3. V misce smíchej olej, sójovou omáčku, majoránku, pepř a česnek.
  4. Plátky dýně rozlož na plech s pečicím papírem a potřete je marinádou – z obou stran nemusí být, stačí svrchu a ze stran.
  5. Peč asi 20 minut, dokud dýně nezměkne (zkus vidličkou).
Pečená dýně je ideální příloha a jednoduchý recept, kterým nemužete zklamat.

A to je celé.Jednoduché, chutné a hotové za chvilku. 🌿

Já miluju dýni na jakýkoliv způsob. A jestli ji máš ráda i ty, tak určitě vyzkoušej tuhle dýňovou polévku. Je to osvědčený způsob, jak dostat do dětí spoustu zeleniny. 🙂

Měj se krásně a já se budu těšit příště.

Maria

PS: Pokud chceš začít jíst zdravěji, ale nevíš, kde začít,
mrkni na můj eBook 7 dní bez lepku, mléka a cukru. Najdeš tam celý týdenní plán s jednoduchými recepty od snídaně až po večeři + dárky.

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *