Třešňový koláč s drobenkou

Třešňový koláč bez lepku

Jednoduchý koláč (nebo bublanina), kterým nemůžete zklamat. Těsto je krásně vláčné díky mandlové mouce a našleháného sněhu z bílků. Třešně jsou skvělé samy o sobě a díky jemné kokosové drobence je koláč navrchu jemně křupavý.

Třešňový koláč bez lepku

Koláč je skvělou svačinkou nejen pro děti, ale také pro nás ke kávě. A dá se skvěle využít jako sladká snídaně, pokud ráno spěcháte.

Miluju zdravé sladkosti a snažím se co nejvíc výhybat těm kupovaným. Proto mám skoro pořád připravený nějaký zdravý koláč, sušenky nebo muffiny. Je to otázka zvyku a jednoduše se tak vyhnete kupovaným sladkostem. Je to totiž o dost jednodušší, pokud máte připravenou vlastní, zdravou a domácí náhradu.

Spoustu tipů a receptů na zdravé svačinky (ale také snídaně, hlavní jídla nebo přirozeně bezlepkové pečivo) najdete v mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru. Víc o kuchařce >>>

K přípravě tohoto koláče jsem použila čerstvé vypeckované třešně, mám vyzkoušenou i kombinaci třešní + třešňové marmelády bez cukru (tuto kombinaci využívám, když nemám dost čerstvého ovoce)

Třešňová bublanina s kokosovu drobenkou

Samozřejmě můžete koláč připravit i s jiným ovocem – skvělé jsou maliny, borůvky nebo směs lesního ovoce. A drobenku můžete klidně vynechat, je tam jen navíc, koláč je dobrý i bez drobenky ale na druhou stranu ho krásně pozvedne.

Na přípravu bezlepkového třešňového koláče budete potřebovat: (dortová forma o průměru 25 cm)

  • 100 g mandlové mouky
  • 90 g hladké rýžové mouky
  • 40 g hladké pohankové mouky
  • 1 jablko (nastrouhané nebo rozmixované nahrubo)
  • 80 g rýžového sirupu
  • 2 vejce
  • 4 lžíce olivového oleje (extrapanenského)
  • 1/4 lžičky vanilky v prášku
  • 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • 90 ml rýžového mléka
  • Ovoce na ozdobu – vypeckované třešně, borůvky nebo jiné

Kokosová drobenka: (můžete vynechat)

  • 4 zarovnané lžíce rýžové mouky
  • 2 zarovnané lžíce kokosové mouky (můžete použít i strouhaný kokos)
  • 1 lžíce rýžového sirupu nebo medu
  • 1 zarovnaná lžíce kokosového oleje
Třešňový bezlepkový koláč

Postup:

  1. Smíchejte mokré ingredience – nastrouhané (nebo nahrubo rozmixované) jablko, olivový olej, rýžový sirup, rostlinné mléko a žloutky (bílky nechte stranou na sníh).
  2. Přidejte suché ingredience – všechny mouky, vanilku a prášek do pečiva a vypracujte řídké těsto.
  3. Z bílků a špetky soli vyšlehejte ručním mixérem tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta
  4. Vlijte těsto do formy nebo zapékací misky vyložené pečicím papírem (papír je dobré namočit pod tekoucí vodou a vyždímat – potom ho krásně vytvarujete podle misky nebo formy na dort).
  5. Ozdobte nakrájeným vypeckovaným ovocem, pokud máte ovoce málo tak přidejte marmeládu ze stejného druhu ovoce (idálně bez přidaného cukru).
  6. Připravte si drobenku – v malé misce smíchejte rýžovou a kokosovou mouku, přidejte sirup a olej. Promíchejte (a promačkejte) rukami tak, abyste získala konzistenci drobenky. Koláč rovnoměrně posypejte.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 180 ° C asi 40 minut, dokud nebude drobenka dozlatova.

To je všechno, nechte vychladnout a až pak nakrájejte.

Skvělý bezlepkový mandlovo-třešňový koláč

Povedl se vám recept? Napište mi to – udělá mi to radost. 🙂

Maria

Ps: Chcete vyzkoušet naše nejoblíbenější recepty?

Mrkněte na mojí novou kuchařku, je jich tam víc než 60 – všechny přirozeně bez lepku, mléka a cukru. Víc o kuchařce >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.