Třešňový koláč s drobenkou

Třešňový koláč bez lepku

Milujete letní ovocné koláče s drobenkou? Tak tento koláč musíte vyzkoušet. Je krásně vláčný, přirozeně bez lepku, mléka i cukru – ale přitom tak dobrý, že ho s chutí snědí i ti, kteří jinak zdravé pečení moc „nemusí“.

Třešňový koláč bez lepku

Díky kokosové drobence má koláč jemně křupavou vrstvu navrchu, a s každým soustem se vám bude rozplývat v ústech. Nejradši ho dělám s třešněmi, ale skvěle funguje i s borůvkami, meruňkami nebo švestkami. Vlastně se hodí jakékoli sezónní ovoce, které zrovna máte po ruce.

Koláč je skvělou svačinkou nejen pro děti, ale také pro nás ke kávě. A dá se skvěle využít jako sladká snídaně, pokud ráno spěcháte.

Miluju zdravé sladkosti a snažím se co nejvíc vyýbat těm kupovaným. Proto mám skoro pořád připravený nějaký zdravý koláč, sušenky nebo muffiny. Je to otázka zvyku a jednoduše se tak vyhnete kupovaným sladkostem. Je to totiž o dost jednodušší, pokud máte připravenou vlastní, zdravou a domácí náhradu.

Pokud hledáte inspiraci, jak jíst zdravěji a přitom s chutí, mrkněte na moji kuchařku – najdete v ní spoustu tipů a receptů na zdravé svačinky (ale také snídaně, hlavní jídla nebo přirozeně bezlepkové pečivo), Věřím, že si ji zamilujete.

Třešňová bublanina s kokosovu drobenkou

Na přípravu bezlepkového třešňového koláče budete potřebovat: (dortová forma o průměru 25 cm)

  • 100 g mandlové mouky
  • 90 g hladké rýžové mouky
  • 40 g hladké pohankové mouky
  • 1 jablko (nastrouhané nebo rozmixované nahrubo)
  • 80 g rýžového sirupu
  • 2 vejce
  • 4 lžíce olivového oleje (extrapanenského)
  • 1/4 lžičky vanilky v prášku
  • 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • 90 ml rýžového mléka
  • Ovoce na ozdobu – vypeckované třešně, borůvky nebo jiné

Kokosová drobenka: (můžete vynechat)

  • 4 zarovnané lžíce rýžové mouky
  • 2 zarovnané lžíce kokosové mouky (můžete použít i strouhaný kokos)
  • 1 lžíce rýžového sirupu nebo medu
  • 1 zarovnaná lžíce kokosového oleje
Třešňový bezlepkový koláč

Postup:

  1. Smíchejte mokré ingredience – nastrouhané (nebo nahrubo rozmixované) jablko, olivový olej, rýžový sirup, rostlinné mléko a žloutky (bílky nechte stranou na sníh).
  2. Přidejte suché ingredience – všechny mouky, vanilku a prášek do pečiva a vypracujte řídké těsto.
  3. Z bílků a špetky soli vyšlehejte ručním mixérem tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta
  4. Vlijte těsto do formy nebo zapékací misky vyložené pečicím papírem (papír je dobré namočit pod tekoucí vodou a vyždímat – potom ho krásně vytvarujete podle misky nebo formy na dort).
  5. Ozdobte nakrájeným vypeckovaným ovocem, pokud máte ovoce málo tak přidejte marmeládu ze stejného druhu ovoce (idálně bez přidaného cukru).
  6. Připravte si drobenku – v malé misce smíchejte rýžovou a kokosovou mouku, přidejte sirup a olej. Promíchejte (a promačkejte) rukami tak, abyste získala konzistenci drobenky. Koláč rovnoměrně posypejte.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 180 ° C asi 40 minut, dokud nebude drobenka dozlatova.

To je všechno, nechte vychladnout a až pak nakrájejte.

Skvělý bezlepkový mandlovo-třešňový koláč

Povedl se vám recept? Napište mi to – udělá mi to radost. 🙂

Maria

Ps: Chcete vyzkoušet naše nejoblíbenější recepty?

Mrkněte na mojí novou kuchařku, je jich tam víc než 60 – všechny přirozeně bez lepku, mléka a cukru. Víc o kuchařce >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *