Třešňový koláč s drobenkou

Třešňový koláč bez lepku

Jednoduchý koláč (nebo bublanina), kterým nemůžete zklamat. Těsto je krásně vláčné díky mandlové mouce a našleháného sněhu z bílků. Třešně jsou skvělé samy o sobě a díky jemné kokosové drobence je koláč navrchu jemně křupavý.

Třešňový koláč bez lepku
Bezlepková mandlová bublanina – zdravá svačinka nejen pro děti

Koláč je skvělou svačinkou nejen pro děti, ale také pro nás ke kávě. A dá se skvěle využít jako sladká snídaně, pokud ráno spěcháte.

Miluju zdravé sladkosti a snažím se co nejvíc výhybat těm kupovaným. Proto mám skoro pořád připravený nějaký zdravý koláč, sušenky nebo muffiny. Je to otázka zvyku a jednoduše se tak vyhnete kupovaným sladkostem. Je to totiž o dost jednodušší, pokud máte připravenou vlastní, zdravou a domácí náhradu.

Třešňový koláč bez lepku, mléka a cukru

Spoustu tipů a receptů na zdravé svačinky (ale také snídaně, hlavní jídla nebo přirozeně bezlepkové pečivo) najdete v mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru. Víc o kuchařce >>>

K přípravě tohoto koláče jsem použila čerstvé vypeckované třešně, mám vyzkoušenou i kombinaci třešní + třešňové marmelády bez cukru (tuto kombinaci využívám, když nemám dost čerstvého ovoce)

Třešňová bublanina s kokosovu drobenkou
Mandlový koláč s třešněmi a nahoru kokosová drobenka. Dokonalá kombinace:-)

Samozřejmě můžete koláč připravit i s jiným ovocem – skvělé jsou maliny, borůvky nebo směs lesního ovoce. A drobenku můžete klidně vynechat, je tam jen navíc, koláč je dobrý i bez drobenky ale na druhou stranu ho krásně pozvedne.

Na přípravu bezlepkového třešňového koláče budete potřebovat: (dortová forma o průměru 25 cm)

  • 100 g mandlové mouky
  • 90 g hladké rýžové mouky
  • 40 g hladké pohankové mouky
  • 1 jablko (nastrouhané nebo rozmixované nahrubo)
  • 80 g rýžového sirupu
  • 2 vejce
  • 4 lžíce olivového oleje (extrapanenského)
  • 1/4 lžičky vanilky v prášku
  • 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva (bez fosfátů)
  • 90 ml rýžového mléka
  • Ovoce na ozdobu – vypeckované třešně, borůvky nebo jiné (můžete přidat i marmeládu)

Kokosová drobenka: (můžete vynechat)

  • 4 zarovnané lžíce rýžové mouky
  • 2 zarovnané lžíce kokosové mouky (můžete použít i strouhaný kokos)
  • 1 lžíce rýžového sirupu nebo medu
  • 1 zarovnaná lžíce kokosového oleje
Třešňový bezlepkový koláč
Mandlový koláč s třešněmi – skvělý ke kávě nebo jako zdrava svačinka pro děti

Postup:

  1. Smíchejte mokré ingredience – nastrouhané (nebo nahrubo rozmixované) jablko, olivový olej, rýžový sirup, rostlinné mléko a žloutky (bílky nechte stranou na sníh).
  2. Přidejte suché ingredience – všechny mouky, vanilku a prášek do pečiva a vypracujte řídké těsto.
  3. Z bílků a špetky soli vyšlehejte ručním mixérem tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta
  4. Vlijte těsto do formy nebo zapékací misky vyložené pečicím papírem (papír je dobré namočit pod tekoucí vodou a vyždímat – potom ho krásně vytvarujete podle misky nebo formy na dort).
  5. Ozdobte nakrájeným vypeckovaným ovocem, pokud máte ovoce málo tak přidejte marmeládu ze stejného druhu ovoce (idálně bez přidaného cukru) a rovnoměrně posypejte drobenkou.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 180 ° C asi 40 minut, dokud nebude drobenka dozlatova.

To je všechno, nechte vychladnout a až pak nakrájejte.

Skvělý bezlepkový mandlovo-třešňový koláč
Bezlepkový mandlový koláč s třešněmi

Povedl se vám recept? Napište mi to – udělá mi to radost. 🙂

Maria

Ps: Chcete vyzkoušet naše nejoblíbenější recepty?

Mrkněte na mojí novou kuchařku, je jich tam víc než 60 – všechny přirozeně bez lepku, mléka a cukru. Víc o kuchařce >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.