Jak zdravě jíst na cestách s dětmi?

Jde to zdravé i na cestách? Já jsem přesvědčená o tom, že ano.

Také rádi jezdíte na výlety a pokaždé řešíte, co s sebou vezmete pro své děti k jídlu?

My skoro pořád. 🙂 Ale v restauracích se snažím jíst co nejméně, protože to většinou není úplně podle mých představ o zdravém jídle. A také mě mrzí, že přeslazené zmrzliny a jiné sladkosti číhají na děti doslova všude…

I když musím uznat, že za posledních pár let co se stravujeme jinak, (mnohem zdravěji), tak vidím obrovský pokrok směrem ke zdravé stravě. A také pořád přibývá restaurací, kde už se dá  bez problémů objednat jakkékoliv jídlo. I celkem zdravé, nebo takové, které je přirozeně bez lepku a mléka.

Jsem za to moc ráda, je to pak o hodně jednodušší, když nemám připravené jídlo s sebou.

Jestli to máte podobně, jako já, tak čtěte dál. Pořád jsme někde na výletech a třeba u mě najdete inspiraci. 🙂

Jíme až příliš často mimo domov na to, abych nad tím mohla mávnout rukou.

A proto jsem pro Vás do tohoto článku sepsala, jak řeším jídlo s dětmi na výletech já.

Jsem totiž přesvědčená o tom, že i na výletech děti můžou jíst jídlo, a ne jen nějaké nezdravé náhražky.

Kakaové mini-cheescaky bez lepku, mléka a cukru.

Svačinky do skleničky – to je skvělý nápad. Tyhle jsou kakaové s mandlovým máslem a dětem moc chutnají

 

Dopolední svačinky a něco ke kávě.

Někdy se stane, že třeba vyrazíme jen na dvě hodinky, pak změníme plány a zdržíme se. Do oběda je daleko, ale všichni máme hlad, nebo nás honí mlsná. 🙂

Dřív jsem to řešila tak, že jsme si prostě sedli někam do cukrárny a dali si něco dobrého. To už dnes nechci, i když… tu kávu si dám ráda kdykoliv a kdekoli.

Máme s dětmi takovou hru, že jdeme hledat něco k jídlu. Ale ne jen tak něco (to by bylo moc jednoduché).

My musíme najít něco dobrého, co nám ale zároveň nebude škodit. To je jinak svělý způsob jak naučit děti přemýšlet o jídle: 🙂

zdravá svačinka bez práce

Pistácie a banány – rychlá svačinka kterou sežene téměř kdekoliv

Najdeme večerku nebo místní mini-market a společně hledáme něco “k jídlu“. Většinou tedy odcházíme s: banány, oříšky, pistáciemi, arašídy, v sezóně máme i meruňky, borůvky nebo jahody.

Tyto potraviny se dají koupit skoro v každé večerce. Pokud nic takového nemají, hledáme hořkou čokoládu (děti nadšené :-)) nebo sušené ovoce, třeba hrozinky (v obou případech ale dejte pozor na složení).

Jde o to zahnat dopolední hlad. Nepotřebujete nálož lepku, cukru a mléka.

Moje děti vědí, že jen tak něco nekoupíme, a o to víc je pak baví samostatné hledání něčeho vhodného. 🙂 A mě baví pozorovat, jak se učí krásně rozlišovat mezi jednotlivými potravinami v obchodě.

Tato hra má jen jedno pravidlo.

Pokud to, co najdou, není vhodné, vysvětlete jim to a prostě to nekupte. S největší pravděpodobností hlady neumřete a uvidíte, že dětskou vynalézavost ve smyslu – co bychom si mohli dát ke kafi, jen tak něco nezastaví.

Když máte svačinu, musíte už jen najít místo, kde vám tu kávu udělají, a je to. Já si takhle dnes ke kávě s dětmi běžně vychutnávám takové úlovky jako třeba banán s pistáciemi nebo jahody s hořkou čokoládou.

Všichni jsme spokojení a nikoho z nás hodinu po tom neomezuje kolísající hladina cukru v krvi nebo změny nálad.

Džusíky a limonády naštěstí řešit nemusím, naše děti jsou naučené pít vodu.

Možná to zní divně, opravdu je to jen v hlavě a zrovna banán mi dokáže krásně nahradit dort nebo koláček, kterým jsem dřív zaháněla dopolední vlčí hlad.

Pokud máte možnost, připravte si zásobu ořechových tyčinek. Jsou hotové za chvilku, v lednici vydrží klidně 2 týdny a chutnají všem. Recept najdete v e-booku 5 ořechových pochoutek, který si můžete stáhnout zdarma zde >> 

z ořechů a sušeného ovoce můžete připravit skvělé ořechové tyčinky.

Skvělá domácí svačinka na cesty – ořechové tyčinky

Už totiž nechci nějaký přeslazený smetanový dort nebo třeba větrník. Chci si prostě koupit jídlo a chci se po něm cítit dobře. Nechci se zaplácnout čímkoliv…

 

Pokud si kávu dám někde v kavárně a děti mají třeba ten banán nebo hrozinky, tak vás samozřejmě můžou upozornit na to, že si nesmíte vzít vlastní jídlo. Většinou se omluvím a zeptám se, jestli mají něco pro děti bez lepku a mléka, protože to nesmí. Nemají a je to vyřešené. (Pochopitelně mají v ruce jen malou svačinku, samozřejmě jim nevytáhnu někde v kavárně domácí oběd.)

Výlety s kamarády

Pak jsou tu výlety, které podnikáme s další rodinou a dětmi, které jedí „normálně“.

Jakkoliv se můžu zdát jako extrémní biomatka, která svým dětem NIC nedopřeje, opravdu taková nejsem a úplně normálně (a rádi) jezdíme na výlety i s jinými rodinami, které se stravují normálně…

 

Na dopolední svačinku mám většinou ovoce nebo nějaké mini svačinky do skleničky (recept na borůvkovou svačinku najdete zde a na ananasový cheesecake zde, obojí je vhodné na výlety). Často se setkávám s tím, že to nakonec chtějí i ostatní děti.

Borůvková svačinka do skleniřky s kokosovým mlékem. Recept najdete na blogu.

A jsem za to moc ráda, protože stále častěji vidím určitý posun směrem ke zdravé stravě i u běžně se stravujících rodin. Třeba nám (i svým dětem) přinesou zrovna tu hořkou čokoládu, místo nějaké blbosti.

Mám z toho velkou radost, protože každý další rodič, který začne přemýšlet o stravě svých dětí, se počítá.

Oběd

Když chcete mít jistotu zdravého obědu, připravte si ho. Budete vědět, co děti jedí, a nebudete muset hledat narychlo restauraci, protože třeba jedno z dětí bude mít hlad už v 11.30, zatímco ostatní by chtěli ještě počkat.

Já jídlo s sebou připravuji téměř pokaždé. Oběd ráda řeším nějakým studeným rýžovým nebo těstovinovým salátem.

Děti mají třeba hodně rádi jednoduchý sálát z uvařené rýže s kombinací: Cherry rajčátka, sladká kukuřice, uvařený hrášek (mražený – vařím společně s rýží), tuňák (idálně ve skle). Promíchám, přidám himalájsou sůl, čerstvě mletý pepř a olivový extra-panenský olej.

Pro mě s partnerem ještě do krabičky přidávám nakládané olivy, sušená rajčata a majonézu (tu jen pro partnera). Během chvilky mám hotový oběd pro všechny a můžeme vyrazit. A když ho náhodou připravíte víc, tak vydrží v lednici do druhého dne.

příklad našeho jádla na celodenní výlet

Rýžový salát s tuňákem a zeleninou. Pro partnera nesmí chybět majonéza

 

Jde to zdravé i na cestách? Já jsem přesvědčená o tom, že ano.

Dalším skvělým jídlem do krabičky je restovaný lilek na kari s rýží a vařeným vejcem.

Skvělým obědem můžou být bezlepkové wrapy, které můžete naplnit každému členovi rodiny podle toho, co má rád. U mě vedou tuňákové s cherry rajčátky a avokádem. Děti mají rády tuňáka s okurkou, kukuřicí a avokádem, partner pršut s rajčátky. Možností je opravdu hodně.

Odlišuji je pak jednoduše barevnou gumičkou nebo malou samolepkou, tak aby si každý poznal ten svůj. Běžně se stává, že si děti snědí svůj oběd o něco dřív než my.

Dalším skvělým obědem může být zeleninové sushi (nebo i klasické s rybím masem, pokud máte doboru chladící tašku a sníte ho brzy).

Já mám na výlety ráději  vegetariánské sushi – jen se zeleninou, avokádem a nějakou pomazánkou, nemusím pak řešit, že je tam syrová ryba, když chceme obědvat později, nebo to nesníme najednou.

Skvělým letním obšdem, který si můžete vzít sebou je sushi. Já mám na výlety nejraději jen zeleninové -bez ryb.

 

jednoduchý obšd s sebou - kari rýže s avokádovým salátem

Miluji rýži, kari a avokádo. Lehký studený oběd pro horké dny

 

Restaurace

Snažím se do restaurací moc nechodit, v Itálii totiž většinou děti v restauracích jedí pizzu nebo těstoviny zalité olivovým olejem a posypané parmezánem a pak dostanou smetanovou barevnou zmrzlinu. Toho se snažím vyvarovat, co to jde. 🙂

Když jsme v Čechách, je to paradoxně o něco jednodušší. Většinou vybírám mezi plátkem masa s vařenými brambory a čerstvou okurkou, polévkou nebo rizotem bez sýru. Já i děti milujeme rýži a okurky, takže si většinou dokážeme vybrat.

Naštěstí nikdo z rodiny netrpí celiakií, máme jen potvrzené nesnášenlivosti a alergie na lepek a mléko, což je na výletech velká výhoda, protože nemusím dávat tak velký pozor na případné možné malé množství lepku nebo mléka v jídle. Hlídám to doma.

Odpolední svačinky

Odpolední svačinku řeším tak nějak podobně jako tu dopolední – mám domácí sušenky, ořechové tyčinky, nějaké nepečené kuličky, muffiny nebo ovoce.

Hnned několik tipů na zdravé svačinky najdete v e-booku 5 ořechových pochoutek (nejen pro děti), který si můžete stáhnout zde. Je úplně zdarma.

zdravé svařinka pro VAše děti - ořechové muffiny.

Domácí muffiny jsou také skvělou svačinkou, kterou si můžete vzít kamkoliv. Tyhle jsou ořechovo-skořicové a recept najdete na blogu.

 

Když už všechno sníme, do večera je ještě daleko a skončíme třeba někde v horské chatě, kde není zrovna velký výběr, a navíc nám všichni ostatní jedí ledacos před nosem, snažím se opět jít cestou nejmenšího zla.

Takže v první řádě se vyhýbám takovým těm nesmyslům, jako jsou bonbóny, lízátka nebo žvýkačky.

Specialitou Italů  je nabízet tyhle věci hladovým dětem. To asi nikdy nepochopím – k ničemu to nevede, hlad to nezažene a spíš naopak – je to potom ještě horší.

 

Milujeme hory a ve většině horských chat mají vždy aspoň jedno jídlo z brambor nebo polévku. Když nemají, snažím se objednat rýži nebo bramborové gnocchi (ty sice můžou obsahovat malé množství lepku, ale pořád je to lepší, než aby se najedly z chleba). Prostě to nejmenší “zlo“, které je k dispozici. 🙂

Poslední záchrana:

A pak mám ještě jednu krabičku, schovanou na dně tašky. Ríkám ji KPZ  a jsou v ní nějaké  bezlepkové krekry, arašídy nebo pražené kešu pro případ, že se někde zdržíme. Je na spodku tašky a děti o ní nevědí až do poslední chvíle (jinak by to snědly už cestou tam). Většinou díky ní vyřešíme nějaký další “nečekaný hlad“, když se někde zdržíme, nebo “zobání“ cestou domů.

 

Když je velké teplo a jsme u vody, tak si někdy dáme i zmrzlinu.

I když… tohle se děje spíš, když jsme větší skupina lidí a ostatní nám to jedí před nosem.

Nechci jít cestou zákazů, je mi pak dětí líto a koupím jim taky. Snažím se však vybrat to nejmenší možné zlo. (Bohužel čím víc je produkt určený dětem, tím bývá sladší s horším složením, všimli jste si toho?)

Ale když už jí koupím, tak si to užijeme, protože to pro nás opravdu není na denním pořádku. Takže bez výčitek.

Jinak zmrzliny doma jíme, a to ve velkém. 🙂 Jednak máme v Itálii o něco delší a teplejší léto, a pak také opravdu moc ráda připravuji různé domácí zmrzliny a nanuky. Je to totiž ta nejlepší svačinka, která navíc klidně počká pár týdnu v mrazáku a pak je po ruce, když potřebujete.

Věděli jste, že když máte plný mrazák dobrých domácích zmrzlin, které jsou pořád po ruce, tak je pak o hodně jednodušší odolat těm kupovaným?

 

A k jejich přípravě vám stačí mixér a mrazák, takže je můžete rychle připravit i na dovolené. E-book plný receptů na domácí zmrzliny najdete zde >>.

 

domací broskvové nanuky

Broskovové nanuky – jeden z receptů z e-booku 15x domácí zmrzliny.

 

Domácí nanuky – tyhle jsou z rozmixovaných jahod, kokosového mléka a doslazené medem

Doufám, že jsem vám tímto článkem trochu inspirovala, jak řešit jídlo na výletech s dětmi, i když chcete jíst zdravě. Je to o něco složitější, to ano. Taky to chce trochu organizace. Ale rozhodně to není to nic nemožného. 🙂

Spíš jde o to “nějak“ začít a vykašlat se na výmluvy, pak je to hned jednodušší. 🙂

 

 

Sledujte můj blog (a také Facebook nebo Instagram).

Díky tomu, že jíme opravdu často mimo domov, u mě třeba najdete inspiraci, co brát s sebou k jídlu. 🙂

 

Mějte se krásně!

Maria Jurková

 

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů