Lehký bramborový salát

bramborový salát v odlehčené verzi

Tedy moje odlehčená verze klasické přílohy.

Pokud hledáš způsob, jak přidat na talíř něco lehkého, chutného a přitom klasického, tento bramborový salát je ideální volbou.
Je skvělý nejen na Vánoce, ale i jako rychlá příloha nebo zdravější alternativa klasiky.

Miluju saláty, které mají jen minimum majonézy – nejen bramborové, ale i všechny ostatní, kde víc vynikne chuť jednotlivých ingrediencí.
V mém receptu tedy majonézu najdeš, ale jen tolik, aby salát držel pohromadě.

Hlavní roli tu hraje koření, hořčice a nakládaná zelenina, které salátu dodají chuť a šmrnc.
Pokud máš ráda sytější verzi, klidně přidej trochu víc majonézy.
A pro milovníky vajec – jedno navíc rozhodně neuškodí. 🙂

Žjjeme v Itálii často se tady setkávám s bramborovým salátem (i když pod názvem ruský salát), který má ale s tím naším českým jen málo společného.
Je složením podobný, ale podle mě v něm bývá až příliš majonézy – chuť je pak těžší a méně vyvážená. A zdaleka není tak dobře dochucený.

Tento salát si naopak zachovává lehkost a přitom skvělou chuť.
Skvěle se hodí třeba jako příloha k pečenému lososu v bylinkové krustě.

Na přípravu jedné misky (asi 4-5 porcí) budeš potřebovat:

  • 3 větší brambory na salát (typ A, asi 560 g)
  • 2 menší mrkve (asi 170 g)
  • kousek celeru (asi 70 g)
  • 70 g mraženého hrášku
  • 4 malé nakládané okurky (asi 35 g)
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého pepře
  • 1–2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 plné lžíce majonézy (recept na domácí majonézu najdete v mojí kuchařce)
  • 2 lžičky citronové šťávy

Postup:

  1. Očištěné, ale neoloupané brambory vlož do studené vody, přiveď k varu a vař asi 15 minut (podle velikosti).
  2. Přidej oloupanou mrkev a celer, vař dalších 5 minut, a nakonec přidej mražený hrášek – ten potřebuje už jen 5 minut.
  3. Nech zeleninu úplně vychladnout, oloupej brambory a vše nakrájej na kostičky – brambory klidně větší, celer menší.
  4. V míse smíchej zeleninu s nadrobno nakrájenými okurkami a vajíčky.
  5. Přidej hořčici, sůl, pepř a nakonec majonézu.
  6. Jemně promíchej a dochuť citronovou šťávou.
  7. Můžeš podávat hned, ale po několika hodinách v lednici (nebo druhý den) chutě krásně splynou.

bramborový salát v odlehčené verzi

Uprav si salát podle sebe – můžeš přidat trochu víc majonézy, vajíčko navíc nebo oblíbené koření.
Důležité je, aby ti chutnal. 💛

Maria


Povedl se ti recept a chceš vyzkoušet další?
Mrkni na naše nejoblíbenější recepty, se kterými bude příprava zdravého jídla pro celou rodinu hračka.
Všechny jsou přirozeně bez lepku, mléka a cukru.
Více o kuchařce >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *