Tatarák z čerstvého lososa

skvělá předkrm z lososa, kterým nezklamete

Tatarák z lososa je skvělý předkrm na slavnostnější příležitosti.
Je hotový za pár minut, krásně vypadá a díky kombinaci Tamari, umeoctu a čerstvě mletého pepře chutná opravdu výjimečně.

Je to typ jídla, který skoro nikdo nečeká – ale každý si ho zapamatuje.

Jaký losos je vhodný?

Můžeš použít čerstvého i mraženého lososa, ale já osobně dávám přednost mraženému (kvůli bezpečnosti). Čerstvé filety obvykle nejdřív zmrazím na 24 hodin, a pak teprve z nich připravuji tatarák.
Pokud máš méně času, klidně použij rovnou mražené filety, chuťově jsou skvělé.

Lososový tatarák se hodí na oslavy, Silvestra nebo jako lehký předkrm.
A když se sejde víc hostů, skvěle se doplňuje i s tatarákem z tuňáka – oba vedle sebe na stole vypadají krásně.

Jednoduchý předkrm z čertvého lososa. Je hotový za chvilku a rozhodně s ním nezklamete

Jedno důležité doporuření:

Nikdy se nesnaž ušetřit si práci mixérem.
Tatarák je potřeba krájet nožem – jedině tak si maso zachová strukturu a jemnost.
Já používám velký, dobře nabroušený nůž asijského typu, ať je tatarák skutečně z perfektně nakrájených malých kostiček. Na výsledné chuti je to opravdu znát.

Lososvý tatarák - nikdy rybu nemixujte ale krájejte ostrým nožem. Na výslednou chuť yo má velký vliv.

Budeš potřebovat:

(na 8–9 malých mističek)

  • 250 g mraženého lososa (2 filety bez kůže, ideálně „sushi-grade“ nebo po zmražení alespoň 24 hodin)
  • 1 lžičku Tamari (sójová omáčka bez lepku)
  • 3 lžičky umeoctu
  • 1 vrchovatou lžíci čerstvé pažitky (část nech na ozdobu)
  • 1 plnou lžíci sezamových semínek
  • 2 lžičky extra panenského olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř

Vyzkoušejte skvělý předkrm z čerstvého nebo mrazeného lososa - tatarák s pažitkou a sezamovými semínky

Postup:

  1. Připrav si lososa. Omyj filety, odstraň kůži a tmavou část masa. Pokud má kosti, jednoduše je vytáhni pinzetou – i když se maso trochu naruší, na tatarák to vůbec nevadí.
  2. Nakrájej filety nejprve na plátky a potom na malé kostičky. Snaž se, aby byly všechny přibližně stejně velké.
  3. Do misky přidej olivový olej, Tamari a umeocet a promíchej.
  4. Přidej nakrájenou pažitku, sezamová semínka a čerstvě mletý pepř. Promíchej, ochutnej a případně ještě dolaď chuť Tamari nebo umeoctem.
  5. Nech směs alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici, aby se chutě propojily.
  6. Poté ji rozděl do malých mističek, ozdob pažitkou a nech před podáváním asi 15–20 minut stát při pokojové teplotě, aby se chuť plně rozvinula.
Lososový tatarák - lahodný a jednoduchý recept, kterým určitě mile překvapíte.
Jednoduché a přitom skvělé jídlo, které máte hotové za chvilku. Lososový tatarák s pažitkou a sezamem.

Máš ráda lososa? Vyzkoušej i můj oblíbený recept na pečeného lososa v bylinkové krustě.
Připravuji ho tradičně o Vánocích, ale skvěle se hodí kdykoliv během roku.

Měj se krásně a budu se těšit u dalšího receptu.

Maria

PS: Chceš víc inspirace na zdravé vaření?
V mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru najdeš víc než 60 receptů –
od snídaně až po večeři, všechny přirozeně bez lepku, mléka a bílého cukru.

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *