Bezlepková mandlová bábovka

Jednoduchá, mandlová bábovka. Hlavní přísadou k její přípravě je mandlová mouka (resp. rozemleté mandle). Bábovka je pak krásně jemná a voní mandlemi.

Tento recept je přirozeně bez lepku i mléka, ale chutná a těm, kteří se lepku, nebo mléku a mléčným výrobkům vyhýbat nemusí. Jsem si jistá, že u vás bude mít úspěch, stejně jako u nás. 🙂

Miluju zdravé koláče a připravuji je často. Mít totiž vždy něco dobrého a zároveň zdravého ke kávě je skvělý způsob, jak lépe odolat kupovaným sladkostem. A o to přeci jde 🙂

Nejjednodušší cestou, jak se vyhnout nějakému nezdravému mlsaní, je mít po ruce vlastní zdravé. A nemuset to začít řešit, když už máte hlad (nebo uvařenou tu kávu a něco k ní chcete). To už je pozdě!

Mezi oblíbené recepty na blogu patří třeba dokonalý mrkvový perník, nebo ořechovo-skořicové muffiny.

Spoustu další inspirace na zdravé koláče najdete v mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru. Je v ní výběr toho nejlepšího z mé kuchyně za posledních pár let.

Recept na mandlovou bábovku:

Budete potřebovat: (Na 1 malou formu o průměru asi 15 cm)

  • 100 g mandlí
  • 1 plná lžička skořice
  • 50 g kokosového cukru
  • 80 g hladké pohankové mouky
  • 50 g hladké rýžové mouky
  • 200 g rostlinného mléka
  • 1 zarovnanou lžičku prášku do pečiva bez fosfátů
  • 40 g olivového oleje
  • 1 vejce (žloutek do těsa, bílek na sníh)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na bábovku – Pokud nemáte silikonovou formu, vymažte ji malým množstvím olivového oleje a vysypte pohankovou moukou.
  2. Ve výkonném mixéru rozmixujte mandle, skořici a kokosový cukr. Dejte stranou
  3. Smíchejte mokré ingrdience – rostlinné mléko, olivový olej a žloutek z vejce (bílek nechte stranou – na sníh).
  4. Přidejte k mokrým ingrediencím všechny suché (mandle rozmixované s kokosovým cukrem, pohankovou a rýžovou mouku a prášek do pečiva. Vypracujte hladké a řídké těsto.
  5. Z bílku se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do těsta.
  6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Nechte úplně vychladnout a vyklopte z formy.

Postup pro dvoubarevnou bábovku:

Tuto bábovku si můžete připravit i ve dvoubarevné verzi – je pak mandlovo-kakaová. Postup pro dvoubarevnou verzi této bábovky najdete níže:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na bábovku – Pokud nemáte silikonovou formu, vymažte ji malým množstvím olivového oleje a vysypte pohankovou moukou.
  2. Ve výkonném mixéru rozmixujte mandle, skořici a kokosový cukr. Dejte stranou
  3. Smíchejte mokré ingrdience – rostlinné mléko, olivový olej a žloutek z vejce (bílek nechte stranou – na sníh).
  4. Přidejte k mokrým ingrediencím všechny suché (mandle rozmixované s koksovým cukrem, pohankovou a rýžovou mouku a prášek do pečiva. Vypracujte hladké a řídké těsto a rozdělte ho na dvě přibližně stejné části. Do jedné z nich přidejte 2 plné lžíce neslazeného kakaa a asi 50 ml rostlinného mléka.
  5. Z bílku se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh, rozdělte ho přibližně na polovinu a každou jemně vmíchejte do světlého i kakaového těsta.
  6. Nalijte do formy nejdřív světlou vrstvu a na ní pak tmavou.
  7. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut. Nechte úplně vychladnout a vyklopte z formy.

Bábovku můžete nechat jen tak, je skvělá. Já jsem ji ještě polila jednoduchou kakaovou polevou (recept najdete v mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru) a posypala strouhaným kokosem.

Povedl se vám recept? Dejte mi vědět, udělá mi to radost.

Maria

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře
  1. Pecenie napsal:

    Dobry den. Jake rostlinne mleko pouzivate,kedze tie v obchodoch su s 2% obsahom orechov a zvysok voda.

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý den, většinou rýžové. Kdž nemám domácí tak kupované, dávám jen pozor na složení – hlavně tedy aby tam nebyly přidané cukry.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.