Bezlepková mandlová bábovka

Chceš mít k odpolední kávě něco sladkého – a přitom zdravého? Tahle mandlová bábovka je krásně nadýchaná, voní po mandlích a zvládne ji opravdu každý.

Recept je přirozeně bez lepku i mléka, ale chutná i těm, kteří se těmto surovinám vyhýbat nemusí. U nás doma má vždycky úspěch – u dětí i dospělých. 🙂

Já miluju zdravé koláče a peču je často. Je totiž skvělé mít vždycky něco dobrého a zároveň zdravého po ruce. Díky tomu se mnohem snadněji vyhnu kupovaným sladkostem plným cukru. A přesně o to jde – nejlepší cesta, jak odolat nezdravému mlsání, je mít po ruce svoje vlastní.

Oblíbené recepty na blogu

Pokud máš ráda zdravé pečení, mrkni i na moje další recepty:

A spoustu dalších receptů najdeš v mojí kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru – výběr toho nejlepšího z mé kuchyně za poslední roky.

Recept na mandlovou bábovku:

Budeš potřebovat: (Na 1 malou formu o průměru asi 15 cm)

  • 100 g mandlí
  • 1 plnou lžičku skořice
  • 50 g kokosového cukru
  • 80 g hladké pohankové mouky
  • 50 g hladké rýžové mouky
  • 200 g rostlinného mléka
  • 1 zarovnanou lžičku prášku do pečiva bez fosfátů
  • 40 g olivového oleje
  • 1 vejce (žloutek do těsa, bílek na sníh)

Postup – klasická mandlová bábovka

  1. Předehřej troubu na 180 °C a připrav si formu na bábovku. (Nemáš silikonovou? Vymaž ji olivovým olejem a vysyp pohankovou moukou.)
  2. V mixéru rozmixuj mandle, skořici a kokosový cukr. Dej stranou.
  3. Smíchej mokré ingredience – rostlinné mléko, olivový olej a žloutek. (Bílek si nech na sníh.)
  4. Přidej suché ingredience – směs mandlí s cukrem, pohankovou a rýžovou mouku a prášek do pečiva. Vypracuj řídké těsto.
  5. Z bílku a špetky soli ušlehej tuhý sníh a jemně ho vmíchej do těsta.
  6. Peč v troubě na 180 °C asi 45 minut. Nech vychladnout a vyklop z formy.

Postup – dvoubarevná bábovka

Chceš bábovku trochu zpestřit? Připrav si mandlovo-kakaovou verzi:

  • Postupuj stejně jako u klasické verze, jen těsto rozděl na 2 části.
  • Do jedné přidej 2 lžíce kakaa a 50 ml rostlinného mléka.
  • Sníh z bílku rozděl na polovinu a vmíchej zvlášť do světlého i kakaového těsta.
  • Do formy nalij nejdřív světlé, potom kakaové těsto.
  • Peč na 180 °C cca 45 minut. Nech vychladnout a vyklop.

Můj Tip:

Můžeš ji nechat jen tak, nebo ji polít jednoduchou kakaovou polevou a posypat kokosem – recept na polevu najdeš v mojí kuchařce.

Povedla se ti bábovka? Napiš mi, udělá mi to radost. 💛

A jestli chceš víc receptů na zdravé koláče, bublaniny a další dobroty, podívej se na mojí kuchařku Chutně bez lepku, mléka a cukru. Najdeš v ní 60 osvědčených receptů pro celou rodinu – od snídaně až po večeři.

Maria

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře
  1. Pecenie napsal:

    Dobry den. Jake rostlinne mleko pouzivate,kedze tie v obchodoch su s 2% obsahom orechov a zvysok voda.

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý den, většinou rýžové. Kdž nemám domácí tak kupované, dávám jen pozor na složení – hlavně tedy aby tam nebyly přidané cukry.

Napsat komentář: Pecenie Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *