Bezlepková mandlová bábovka

Jednoduchá, bezlepková a skvělá. Ráda peču z mandlové mouky (resp. z rozemletých mandlí). Bábovka je pak krásně jemná a voní mandlemi.

Tuto přirozeně bezlepkovou bábovku můžete přípravit i ve dvoubarevné verzi – je pak mandlovo-kakaová. Postup pro klasickou i dvoubarevnou verzi této bábovky najdete níže.

Miluju zdravé koláče – snažím se mít něco připraveného denně. Mezi oblíbené recepty na blogu patří třeba dokonalý mrkvový perník, nebo ořechovo-skořicové muffiny.

Jednak jsem ráda, když mám něco dobrého, domácího a zároveň zdravého ke kávě. Je tak mnohem jednodušší odolávat různým kupovaným sladkostem.

Nejjednodušší cestou, jak se vyhnout nějakému nezdravému msaní, je totiž mít po ruce vlastní zdravé. A nemuset to začít řešit, když už máte hlad (nebo uvařenou tu kávu a něco k ní chcete). To už je pozdě. :-).

Spoustu inspirace na zdravé koláče najdete v nové kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru. Je v ní výběr toho nejlepšího z mé kuchyně za poslední 2 roky. 🙂

Tahle bábovka je krásně jemná a nadýchaná. Je přirozeně bez lepku i mléka, ale chutná a těm, kteří se lepku, nebo mléku a mléčným výrobkům vyhýbat nemusí. Jsem si jistá, že u vás bude mít úspěch, stejně jako u nás. 🙂

Budete potřebovat: (Na 1 malou formu o průměru asi 15 cm)

  • 100 g mandlí
  • 1 plná lžička skořice
  • 50 g kokosového cukru
  • 80 g hladké pohankové mouky
  • 50 g hladké rýžové mouky
  • 200 g rostlinného mléka
  • 1 zarovnanou lžičku prášku do pečiva bez fosfátů
  • 40 g olivového oleje
  • 1 vejce (žloutek do těsa, bílek na sníh)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na bábovku – vymažte ji malým množstvím olivového oleje a vysypte pohankovou moukou.
  2. Ve výkonném mixéru rozmixujte mandle, skořici a kokosový cukr. Dejte stranou
  3. Smíchejte mokré ingrdience – rostlinné mléko, olivový olej a žloutek z vejce (bílek nechte stranou – na sníh).
  4. Přidejte k mokrým ingrediencím všechny suché (ořechy rozmixované s koksovým cukrem, pohankovou a rýžovou mouku a prášek do pečiva. Vypracujte hladké a řídké těsto.
  5. Z bílku se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh a jemně ho vmíchejte do těsta.
  6. Pečte v předehříté troubě na 180 °C asi 45 minut. Nechte úplně vychladnout a vyklopte z formy.

Postup pro dvoubarevnou bábovku:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si formu na bábovku – vymažte ji malým množstvím olivového oleje a vysypte pohankovou moukou.
  2. Ve výkonném mixéru rozmixujte vlašské ořechy, skořici a kokosový cukr. Dejte stranou
  3. Smíchejte mokré ingrdience – rostlinné mléko, olivový olej a žloutek z vejce (bílek nechte stranou – na sníh).
  4. Přidejte k mokrým ingrediencím všechny suché (ořechy rozmixované s koksovým cukrem, pohankovou a rýžovou mouku a prášek do pečiva. Vypracujte hladké a řídké těsto a rozdělte ho na dvě přibližně stejné části. Do jedné z nich přidejte 2 plné lžíce neslazeného kakaa a asi 50 ml rostlinného mléka.
  5. Z bílku se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh, rozdělte ho přibližně na polovinu a každou jemně vmíchejte do světlého i kakaového těsta.
  6. Nalijte do formy nejdřív světlou vrtvu a na ní pak tmavou.
  7. Pečte v předehříté troubě na 180 °C asi 45 minut. Nechte úplně vychladnout a vyklopte z formy.

Bábovku můžete nechat jen tak, je skvélá. Já jsem ji ješt polila jednoduchou kakaovou polevou (recept z nové kuchařky) a posypala strouhaným kokosem.

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře
  1. Mandle ci vlasaky? napsal:

    Mate na mysli mandle nebo vlasske orechy? V ingrediencich mate mandle, v postupu vlasaky . Dekuji, moc se tesim, az ji vyzkousim.

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý denm určitě mandle. To byl překlep – už je to opravené. Omlouvám se za to 🙂

  2. Bábovka napsal:

    Dobrý den, šla by dát místo mandlí rovnou mandlová mouka?
    Děkuji!

    Jinak úžasné recepty

    • Maria Jurková napsal:

      Dobrý den, děkuji:-)

      Určitě. Já si mandlovou mouku melu z čerstvých mandlí, je taková lepší a vyražnější. Ale i s mandlovou moukou se určitě podaří:-)

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.