Tohle je opravdu hodně rychlá a jednoduchá svačinka. Doma jim říkáme bombónky.
Skoro vždycky žádná nezbyde – beru je dětem do parku a společně s nakrájeným ovocem jsou skvělou svačinkou.
Také se vyplatí je mít připravené v lednici, protože perfektně zaženou chuť na něco malého a sladkého – takovou tu chuť „na něco“, co většinou řešíme doma kouskem hořké čokolády.
Svačinky jsou podle mě to nejtěžší na zdravém stravování. Jsou totiž takové jídlo – nejídlo a často to svádí k tomu, o nich tolik nepřemýšlet a prostě si něco koupit venku (hlavně, když se to aspoň tváří zdravě). Prostě neřešit to tolik, jako třeba oběd nebo večeři, které jsou doslova pilířem zdravé stravy.
Takže podle mě receptů na zdravé a jednoduché svačinky není nikdy dost. (Chápu, že to možná nemáte stejně jako já, ale píšu podle vlastní zkušenosti – k jídlu si vždy vyberu, ale svačinky mě občas zrazují, hlavně pokud jsme někde mimo domov).
Do mojí kuchařky Chutně bez lepku, mléka a cukru jsem sepsala naše oblíbené recepty. A nejen na svačinky – najdete tam jednoduchá jídla od snídaně až po večeři na celý týden. Samozřejmě bez lepku, mléka i cukru. 🙂
A teď už k receptu – je skvělé, že k přípravě těchto kuliček stačí jen 4 ingredience a pár minut času. A úspěch je zaručený. 🙂
1. Orestujte nasucho ovesné vločky. Stačí pár minut, jen aby nebyly syrové (jsou pak stravitelnější).
2. Přidejte je k ořechům, vypeckovaným datlím a skořici.
3. Ve výkonném mixéru vše rozmixujte, tak aby směs měla konzistenci hrubé mouky.
4. Přesuňte do hlubokého talíře (misky).
5. Rukama tvarujte malé kuličky.
6. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do 3 dnů.
Napište mi to – udělá mi to radost.
A já se budu těšit u dalšího receptu. Mějte se krásně. 🙂
Maria
PS: Chcete inspiraci, jak vařit jednoduše pro celou rodinu přirozeně bez lepku, mléka a cukru? Mrkněte na naše nejoblíbenější recepty ZDE >>>.
Dobrý den, nevím proč ale vidím Váš komentář až ted‘, tak se omlouvám:-).
Datle jsem ještě nikdy nenahrazovala, ale asi těmi rozinkami – to bude datlím nejblíž.
Přesně, jak píše Vladka Lehká, mandle budou podle mě jemnější. Vidím Váš komentáč až ted‘, tak se omlouvám, za pozdní odpověd‘.
Dobrý den, marně přemýšlím, proč píšete, že opražené vločky jsou stravitelnější. Děkuji za odpověď, ráda si doplním své informace.Namočené na pár hodin bych totiž chápala,navíc by v nich zůstaly živé enzymy, které opražením zničíte. Doporučuji namočit i ty vlašské ořechy, ty opravdu kvůli stravitelnosti.
Dobrý den,
ty vločky prážím kvli tomu, aby byly tpelně upravené. Není to samozřejmě to samé, jako kdybych je uvařila, ale aspoň trošku. Jsou pk lépe stravitelnější, než úplně syrové. Ořechy oplachuji pod studenou vodou a pak vysuším na pánvi. Jen to neuvádím v každém jednotlivém receptu – chci na tohle tohle připravit článek. Jinak namáčet se taky dá – a spustu lidí této metody využívá. Netroufám si říct, co je správně nebo není – co odborník, to jiný názor. Já mám zatím dobrou zkušenost s omytím a následným vysušením ořechu a semínek – hlavně kvůli případným plísním. Ale třeba se časem dostanu i k tomu namáčení.:-)