Cizrna s kari-kokosovou omáčkou

Cizrna s kari-kokosovou omáčkou

Jedna z mých oblíbených rychlovek. Když máte uvařenou cizrnu (a ideálně i rýži), tak je tohle jídlo připravené za chvilku.

Mám všeobecně ráda cizrnu. A taky kari koření. 🙂

Na blogu můžete najít recept na cizrnovo-batátové curry, nebo indickou cizrnu s cherry rajčátky. Obojí mám moc ráda.

Tohle kari je ale víc “omáčkovější“ a asi proto chutná i dětem. Neplave v té omáčce totiž žádná další zelenina, která se jim tam moc nelíbí. 🙂

Skvělá orientalní cizrna na kari koření. Kombinace kari a kokosového mléka vás nemůže zklamat
kombinace kari koření a kokosového mléka je dokonalá.

K tomuto kari se skvélé hodí rýže basmati a zelenina z horkovzdušné fritézy.

Nemáte horkovzdušnou fritézu? To nevadí – úplně stejně se dá zelenina i upéct v troubě, jen bude o něco méně křupavejší.

Cizrna se také dá skvéle doplnit klasickým zelným salátem. (Připravuji ho z čerstvého zelí s mrkví nakrájeného na tenké proužky, pak přidám sůl, mletý pepř, olivový olej a trošku vinného octu nebo citrónové šťávy).

Na 2 porce cizrnového kari budete potřebovat

  • 260 g uvařené cizrny
  • šalotka
  • 1 lžička ghí + 1/4 lžičky soli
  • 200 ml kokosového mléka (z plechovky)
  • mletý pepř – velká špetka
  • 2 vrchovaté lžičky žlutého curry (v prášku)
  • 1 zarovnanou lžičku mleté papriky
  • 1/2 lžičky gram masaly
  • 1/4 mletého kmínu
  • asi 50 ml vody
  • sezamová semínka na ozdobu (můžete vynechat)
Jednoduchá cizrna na kari, kterou nemůžete zklamat. Bez lepku a laktózy.
Cizrnové kurry s kokosovým mlékem. Zdravé jídlo hotové za chvilku.

Postup:

  1. Nakrájejte nadrobno šalotku a orestujte ji na přepuštěním másle (ghí) se solí. Přidejte cizrnu (pokud použijete uvařenou z plechovky, důkladně ji předtím propláchněte pod tekoucí studenou vodou). Stáhněte z ohně.
  2. V misce smíchejte kokosové mléko, vodu a všechny ostatní ingredience (mletý pepř, curry, papriku, garam masalu a mletý kmín). Důkladně promíchejte a vlijte na cizrnu. Přikryjte pokličkou a vařte několik minut na mírném ohni.
  3. Mezitím si připravte rýži a zeleninu: Mám ráda komnibaci mrkvových a cuketových hranolek z horkovzdušné fritézy: Zeleninu stačí nakrájet na podélné proužky, v misce promíchat s olivovým olejem, solí a mletým pepřem a pak “smažit“ v horkovzdušné fritéze na 190 °C asi 20 minut.
Cizrnové kari skvělé doplní pečená zelenina nebo zelenina z horkovzdušné fritézy.

Pokud nemáte horkovzdušnou fritézu, tak postupujte stejně, nakrájenou a ochucenou zeleninu rozpostřete na pekáček vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 190 °C asi 20 – 25 minut.

Rýži připravte podle návodu na obalu, zalijte horkou cizrnou na kari, ozdobte sezamovými semínky (můžete vynechat) a vychutnejte si skvělou kombinaci exotického koření, kokosového mléka a cizrny.

Cizrna na kari s pečenou zeleninou. Zdravé jídlo hotové za chvilku. Bez lepku a mléka.
Cizrnové curry – zdravé jídlo přirozeně bez lepku i mléka.

Povedl se vám recept?

Vyzkoušejte další. 🙂 V nové kuchařce Chutně bez lepku, mléka a cukru jich najdete hned 60. Všechny zdravé, jednoduché a pro celou rodinu. Víc o kuchařce >>>

Maria Jurková
Zajímají mě souvislosti mezi jídlem a zdravím. Ráda se cítím dobře ve svém těle a chci abychom já i moje děti byli zdravé. Proto vařím bez lepku, mléka a cukru. Více o mě si přečtěte tady>> Maria je autorkou knihy Chutně bez lepku, mléka a cukru a e-booku 7 dní bez lepku, mléka a cukru.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.